Naturisme in Noorwegen

Wordt lid
Naturisme in Noorwegen

Noorwegen is een dunbevolkt land met een ruige natuur. De kustlijn is maar liefst 25.148 km lang, door talrijke eilanden en diepe fjorden voor de kust. Met alle ruimte die er is, zijn er veel plekken om te recreëren, met of zonder kleren aan.

Noorwegen is een dunbevolkt land met een ruige natuur. De kustlijn is maar liefst 25.148 km lang, door talrijke eilanden en diepe fjorden voor de kust. Met alle ruimte die er is, zijn er veel plekken om te recreëren, met of zonder kleren aan.

Noorwegen telt zestien officieel aangewezen naaktstranden en drie naturistencentra: IsefjærleirSjøhaug en Skovly. Dat is niet veel, maar met vijf miljoen inwoners, verspreid over een enorm oppervlakte, is er geen noodzaak om naar een officiële plek te gaan om bloot te kunnen zonnen. Bovendien maakt vrij in de natuur zwerven deel uit van het culturele erfgoed van Scandinavië. Dit allemannsretten (recht van overpad) is in 1959 deels in de wet vastgelegd.

Oorsprong naturisme
Het Noorse naturisme begon in de jaren dertig van de vorige eeuw en kwam, via Denemarken, overgewaaid uit Duitsland. In 1956 zag de eerste Noorse naturistenvereniging Norsk Solsport het licht en binnen twee jaar hadden ze ruim honderd leden. Door financiële problemen kwam er een einde aan de vereniging en werd deze in 1963 vervangen door de huidige naturistenfederatie Norsk Naturistforbund (NNF). Van de 10.000 Noorse naaktrecreanten zijn er nu 1.600 aangesloten bij NNF of bij een van de negen zwem- en activiteitenverenigingen.

Wet-en regelgeving
Noorwegen kent geen wetgeving voor naaktrecreatie. Wel is het schenden van de openbare orde en zeden in de wet vastgelegd. De kans is klein dat je je hier door naaktrecreatie schuldig aan maakt, want door de allemannsretten heb je alle gelegenheid om uit de kleren te gaan op plekken waar niemand anders komt. Je mag je tent overal in de natuur opzetten, behalve op akkers en geploegde velden, op minimaal 150 meter afstand van het dichtstbijzijnde huis. Een ongeschreven regel met name op kleine stranden en eilanden is: wie het eerst komt, bepaalt of je bloot gaat zonnen. Mensen die na jou komen, kunnen daar dan ook niet over klagen. Maar gebruik wel je gezonde verstand: als je in je blootje midden op een druk textielstrand gaat zitten, is de kans groot dat uiteindelijk de politie wordt gebeld.

Alle seizoenen?
Hoewel het in Noorwegen kouder is dan in Nederland, kent het door de lange zomerdagen relatief veel zonne-uren. Gemiddeld wordt het er ’s zomers een graad of twintig. ’s Winters kun je geweldig langlaufen en skiën op verlichte pistes om daarna te genieten van een saunabezoek. Mannen en vrouwen gescheiden, alleen gezinnen delen de sauna.

Informatie
Bij een verblijf van meer dan 2 nachten is de NFN-jaarkaart verplicht. Op www.scandinavianturist.org  vind je adressen en informatie in het Engels en Duits voor heel Scandinavië. Je kunt hier doorklikken naar de pagina van NNF.

Wil je een huisje huren, daarin is de keuze enorm. Ze staan bijna allemaal vrij en dat maakt ze ideaal om bloot vakantie te vieren! De vakantiewoningen van bijv. www.natuurhuisje.nl zijn speciaal geselecteerd op hun vrije ligging in een groene omgeving.