Naturisme in Portugal

Word lid

Een mooie grillige kustlijn, zachte zandstranden, lekker eten en een zeer vriendelijke bevolking. Portugal heeft alle ingrediënten voor een vakantie. De grootste troef is natuurlijk het weer. Met zo’n 3000 zonuren per jaar is het een paradijs voor naturisten. Toch zijn er maar een handjevol accommodaties waar je zonder kleding kunt recreëren. Op een enkele na worden ze allemaal beheerd door niet-Portugezen.

De meeste Portugese naturistenbestemmingen zijn in handen van buitenlandse eigenaars. Hoe komt het dat er onder de lokale bevolking zo weinig animo is om een camping of B&B op te starten? Volgens Nuno Frade, eigenaar van Quinta do Maral en daarmee een van de weinige Portugese uitbaters, heeft het te maken met de beginnende democratie in zijn land. Na de decennialange dictatuur van António Salazar wilde iedereen een solide baan, zoals leraar en advocaat. Maar de nieuwe generatie richt zich juist op heel andere sectoren, ziet hij. De Portugezen spelen sinds kort niet meer op safe, maar durven uit te komen voor wat ze zelf echt leuk vinden en niet meer wat er van ze wordt verwacht.

Oorsprong naturisme in Portugal

Al vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw waren mensen af en toe in hun blootje langs Portugese rivieren te vinden. Ook werd er naakt gerecreëerd op het kuststrand van Costa da Caparica, vlak bij Lissabon. Het ging dan om individuele uitstapjes, niet om georganiseerd naturisme zoals dat later wel te vinden zou zijn. Met de komst van de dictatuur in 1926 verdween het beginnende naturisme, omdat naaktheid in zijn algeheel werd verboden. Zonder kleding recreëren was niet meer aan de orde en naturisten focusten zich daardoor meer op bijzaken als vleesloos eten en alternatieve geneesmiddelen. Na het beëindigen van de dictatuur werd in 1977 een landelijke naturistenorganisatie opgericht. Deze Federação Portuguesa de Naturismo (FPN) coördineerde vanaf dat moment naturistische activiteiten en bracht de diverse clubs en verenigingen bij elkaar. Vandaag de dag zijn er vijf naturistische accommodaties en vijf campings. De lokale bevolking heeft weinig problemen met naaktrecreatie, aldus Nuno Frade. De Portugezen hanteren het principe ‘leven en laten leven’.

Wet- & regelgeving naturisme in Portugal

Bijna geen enkel land heeft zo’n duidelijke wet over naaktrecreatie als Portugal. Naturisme is toegestaan, schrijft wetsnummer 29/94, op voorwaarde dat het geen onrust veroorzaakt. Ook schrijft de wet voor wat er moet gebeuren om een nieuw naaktstrand aan te wijzen, en belangijker nog, dat naturisme gedoogd moet worden op stranden die hier van oudsher al voor werden gebruikt. In praktijk zorgt de wet volgens Paulo Garcia van de FPN dat je je overal in adamskostuum mag vertonen. Mits je anderen dus niet stoort. Dit zal overigens niet snel gebeuren, want de Portugezen hebben een ontspannen houding.

Seizoenen naturisme in Portugal

Afhankelijk van je hittebestendigheid zijn het voor- en najaar in Portugal de beste reistijden. In het zuiden is de zomer bloedheet en is mei of september de beste reismaand. In het noorden daarentegen kan het begin mei nog wat fris zijn. Daar komt bij dat hier van november tot en met april flink veel regen valt. Houd er daarnaast rekening mee dat in augustus de Portugezen vrij zijn, dus dan is het extra druk aan de kust. Voor ons Nederlanders is de Algarve het hele jaar door een geschikte streek om bloot te zijn, want zelfs in de winter ligt de temperatuur tussen de 15 en 18 graden. In de zon en uit de wind kan je dan prima zonder kleding, aldus Nuno Frade.

Meer informatie over naturisme in Portugal

Kijk eens op de site van de Portugese federatie, www.fpn.pt. Je kunt de website door de geïntegreerde vertaalmachine lezen in het Nederlands. Je vindt hier informatie over stranden, accommodaties en diverse naturistische activiteiten. Verder is er veel te lezen over de wet.

Hoe ervaart de Nederlander het naturisme in Portugal?

Evelien Prins (55) heeft in de lente van 2015 met de auto door Portugal gereisd. “We zijn vanuit het noorden naar het zuiden gereden en hebben vier campings aangedaan. Ze waren niet alleen zeer verschillend in opzet en uiterlijk, maar ook in de nationaliteiten van de eigenaars.

Overigens hadden we in een land met zoveel zonne-uren als Portugal veel naturistenplekken verwacht, maar het aantal campings viel ons tegen. En we vonden het lastig om buiten de terreinen om een plek te vinden waar je naakt kunt zijn. Wij hebben een paar keer geprobeerd om een gedoogstrandje te bereiken, maar konden het niet vinden. Wellicht omdat er in het noorden minder stranden zijn. Wat zeker niet tegenviel was het weer. Wij waren er in mei en dat was prima zonder kleren.

Het landschap is mooi. Een woest, heuvelachtig noorden en een droog, woestijnachtig zuiden. En het eten is heerlijk en goedkoop. We hebben niet één keer zelf gekookt!”