Naturisme in Oostenrijk

Wordt lid

Bij een vakantie in winters Oostenrijk denk je al snel aan een wintersportvakantie. MAar het skigebied bij Tirol is ook de bakermat van het Oostenrijks naturisme.

Het land heeft ongeveer 20 verenigingsterreinen, die met een naturistenpas te bezoeken zijn en soms zelfs zonder. Er zijn circa 10 naaktstranden. Dat naturisme zo ‘gewoon’ is in Oostenrijk, leidt soms bijna tot problemen voor naturistische accommodaties, weet Sieglinde Ivo, voorzitter van het Österreichischer Naturistenverband (ÖVN): “In bijna elke grote stad in Oostenrijk zijn kilometerslange naaktstranden te vinden… en daar hoef je niets voor te betalen in tegenstelling tot de stranden van de officiële accommodaties! In Wenen is er bijvoorbeeld midden in de stad een eiland in de Donau met een prachtig, lang strand.”

Oorsprong naturisme in Oostenrijk

Ruim 100 jaar geleden, in 1908, wordt in Tirol een kleinschalige naturistenvereniging opgericht. In 1925 begint journalist Franz Scheucher een grotere vereniging vlak bij Graz en afdelingen in Linz en Wenen, waarmee het naturisme in Oostenrijk definitief een plek krijgt. Ondanks het toenemend aantal mensen dat geniet van naakt zijn in de vrije natuur, blijft er veel weerstand. Kranten schrijven lacherig over ‘die naakte landgenoten’.

Dan komt er onverwacht een steuntje in de rug. Een redactrice van een groot Weens dagblad moet in de jaren ’60 voor de rechter verschijnen, omdat zij een foto van een naakte jonge vrouw publiceert. Het Hooggerechtshof vindt dat het voor jongeren niet schadelijk is om geconfronteerd te worden met dergelijke beelden. Maar naakt recreëren wordt nog steeds niet klakkeloos geaccepteerd in het naoorlogse Oostenrijk. Dieptepunt is de brand in 1968 bij de door Gerda Janisch opgerichte vereniging in Kirchberg. De daders vinden dat naaktlopers niets te zoeken hebben in Tirol. Het duurt nog tot ver in de jaren ’70 voor het naturisme echt geaccepteerd wordt. Sieglinde Ivo kijkt er nuchter op terug. “Er is een periode geweest dat veel Oostenrijkers onze levenswijze niet respecteerden. Gelukkig is dat voorbij.”

Wetgeving naturisme en klimaat in in Oostenrijk

Op 40 procent van de stranden aan rivieren en meren is naaktrecreatie toegestaan. “Het is bij wet geregeld waar naturisme geoorloofd is, maar wir sind nicht so kompliziert,” vertelt Sieglinde Ivo. Er is geen wet die naaktrecreatie verbiedt. Op niet-aangewezen stranden ben je afhankelijk van de andere recreanten. Het is in veel gevallen meer de vraag of het kan – in verband met de kou – dan of het mag. Het is niet toegestaan om hele wandelingen buiten het terrein naakt te maken, maar rond het huis of een vakantiehuis is dat prima.” Peter Rutar, eigenaar van Rutar Lido, bevestigt dit: “Je kunt hier prima rond het huis een stuk in de sneeuw lopen als je dat wil, het is vrij genoeg.” Verder kun je als je in de winter op de camping staat bij Rutar Lido ook gebruik maken van de naturistische faciliteiten in het hotel zoals de sauna, de infraroodcabine en het zwembad. Ook bij Gästehaus Lührmann zijn er diverse naturistische wintermogelijkheden. In de winter – als er overal in de buurt geskied wordt – kun je hier bloot op het balkon zitten en genieten van het uitzicht.

Hoe ervaart de Nederlander Naturisme Oostenrijk?

Will Ellenbroek (63) heeft vakantiecentrum Rutar Lido zowel in de zomer als de winter bezocht: “Mijn vrouw en ik zijn hier al 23 keer geweest. Eerst met de kinderen en nu zij volwassen zijn, weer met zijn tweeën. Nadat we een aantal jaren in de zomer waren geweest, wilden we het ook wel eens in de winter uitproberen. Rutar Lido ligt 15 kilometer van skigebied de Petzen, waar je prima een dagje kunt skiën. Je moet het niet vergelijken met andere grote skigebieden in Oostenrijk – het is vrij klein – maar het is wel leuk voor de afwisseling.” Op de vraag wat Oostenrijk zo bijzonder maakt, is Will Ellenbroek helder: “Dat is toch wel die gastvrijheid. Het is een verademing hoe ze hier met gasten omgaan, het is echt zoals in de slogan van Karinthië: Urlaub bei Freunden (vakantie bij vrienden). Bovendien is het niet zo toeristisch, kun je voor weinig geld uit eten én heeft Zuid-Karinthië een heerlijke mediterrane temperatuur met veel zon, vergelijkbaar met Italië.”

Jan Koopman (63) is zo’n zeven keer in Oostenrijk geweest. “Het is een lieflijk land. Vooral de afwisseling van weides en bosschages maakt dat wij het een fijn land vinden om hier op vakantie te gaan. Je moet natuurlijk wel geluk hebben met het weer. Dat maakt het een redelijke bestemming voor naturisten. In Karinthië is het weer wat stabieler dan in Tirol. In Oostenrijk valt ons vooral het grote aantal vaste gasten op. Maar iedereen heeft wel dezelfde houding, namelijk het naturisme uitdragen. Zo gaan ze heel relaxed met elkaar om. En respectvol met de natuur. Dat geeft een warm gevoel. De sfeer is heel gemoedelijk. En bovendien is bloot nog echt bloot. Dat is ook heel fijn. Al met al is en blijft Oostenrijk een heerlijk land met aardige mensen.”