Naturisme in Mexico

Naturisme in Mexico

Mexico is het land van de kleurrijke fiëstas, boeiende landschapscontrasten en culturele schatten uit de tijd van de Maya’s en de Azteken. Je vindt er alles voor een relaxte vakantie: prachtige koraalriffen, een helderblauwe zee en de witste stranden. Tijd om op ontdekkingstocht te gaan naar de roots van de Mexicaanse naaktrecreatie.

Mexico is het land van de kleurrijke fiëstas, boeiende landschapscontrasten en culturele schatten uit de tijd van de Maya’s en de Azteken. Je vindt er alles voor een relaxte vakantie: prachtige koraalriffen, een helderblauwe zee en de witste stranden. Tijd om op ontdekkingstocht te gaan naar de roots van de Mexicaanse naaktrecreatie.

Oorsprong naaktrecreatie
Naaktheid in Mexico kent een rijke historie. Zo liepen de Azteekse vrouwen vaak met ontbloot bovenlichaam rond en maakten de eeuwenoude zweethutten (temazcalli) deel uit van de badrituelen van de Maya’s. De oorsprong van het moderne naturisme ligt in Zipolite in de staat Oaxaca. Het kleine stadje aan de kust van de Stille Oceaan staat bekend om de hippiecultuur én het naaktstrand dat daar al meer dan dertig jaar is. “Het waren Europese toeristen die het naakt recreëren hier introduceerden,” vertelt Juan Marcos Castañeda, president van de Federación Nudista de México (FNM). De grote aantallen naturisten en de lange traditie zorgen ervoor dat Zipolite een prettige en veilige plek is om bloot van de zon te genieten. “Naturisme als levenswijze is redelijk nieuw in Mexico en ik schat dat er in het hele land slechts 300 naturisten zijn,” vertelt Juan Marcos. “Je merkt dat er wel interesse en nieuwsgierigheid is, maar dat schaamte een grote rol speelt.” Tegelijkertijd is er een beweging die ervoor zorgt dat de Mexicanen zich juist wel openstellen voor naaktheid. Honderden Mexicanen fietsten afgelopen jaar mee met de World Naked Bike Ride.” Maar hoewel publiekelijk naakt meer bekendheid krijgt, zijn er pas zeer recent, in januari 2016, grote stappen gezet. “Zipolite was gaststad van een groot Latijns-Amerikaans naturistencongres. Dit evenement opende belangrijke deuren. Het strand, waar naaktrecreatie altijd werd getolereerd, heeft nu eindelijk ook een wettelijke status gekregen.” Behalve dit officiële strand in Zipolite zijn er ook nog gedoogde naaktstranden in Yucatán, Veracruz en Baja California Sur. Sinds 2003 kent Mexico bovendien een groot naturistencomplex: Hidden Beach Resort. Er zijn daarnaast meer resorts die zich naturistisch noemen, maar dat zijn adults only-accommodaties.

Wet- en regelgeving
In de Mexicaanse wet wordt alleen ‘onzedelijk’ gedrag veroordeeld. Het is aan de rechter om te bepalen wat wel en niet onzedelijk is. Het verschilt dus per staat of naaktrecreatie wel of niet wordt getolereerd. Juan Marcos: “In Villahermosa, de hoofdstad van de staat Tabasco, kun je je maar beter niet bloot laten zien in het openbaar. Als je naakt door je huis loopt en iemand neemt daar aanstoot aan, kan je dat zelfs een flinke straf opleveren: 36 uur in de cel of een boete van € 105,-.” Voor reizigers een tip. “Blijf altijd binnen de muren van je naturistenverblijf, tenzij je zeker weet dat je ook buiten bloot mag zijn.”

Alle seizoenen?
Mexico is 47 keer zo groot als Nederland en het land heeft diverse klimaten. De uitgestrekte stranden, platte vlaktes en hoge bergen garanderen naast een gevarieerd landschap ook een gevarieerd klimaat. Van november tot april is het droge seizoen in Mexico. In mei begint in het zuiden het regenseizoen, wat doorloopt naar het noorden tot oktober. Dit betekent korte, hevige buien en warm en vochtig weer. Wie liever geen orkanen tegenkomt, vermijdt het schiereiland Yucatán met de badplaatsen Playa del Carmen en Cancun van juni tot oktober.