Naturisme in Kroatië

Kroatië wordt wel als de bakermat van het naturisme gezien. Al in 1934 werd op het mooie eiland Rab het eerste officiële naturistenstrand in Kroatië geopend en anno nu is naaktrecreatie niet meer weg te denken uit Kroatië. Je kunt er heerlijk vakantie vieren, of je nu een natuur- of cultuurliefhebber bent of wat meer vertier zoekt.

Oorsprong naturisme in Kroatië 

De geschiedenis van het ‘georganiseerde’ naturisme in Kroatië begint in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het eiland Rab had de primeur: hier werd het eerste officiële naturistenstrand 1934 officieel geopend door Richard Ehrmann, de toenmalige president van de International Naturist Federation (INF). Voor velen geldt echter 1936 als startjaar. In de zomer van dat jaar kwam de Britse koning Edward VIII met zijn vrouw naar Rab, waar de autoriteiten hen ‘toestonden’ naakt te zwemmen in de baai van Kandarola. Sindsdien wordt deze baai ook wel de Engelse baai genoemd. Het commerciële naturisme in Kroatië was geboren en in de jaren die volgden kwam er, onder invloed van Oostenrijkse en Duitse naturisten, ook een groot aantal niet-officiële naturistenstranden bij. Het oudste naturistenresort van Kroatië én Europa is Koversada, geopend in 1961. Het verhaal gaat dat Giacomo Casanova hier de eerste duik heeft genomen… In 1977 werd de Društvo Naturista Hrvatske (DNH) opgericht, ofwel de Kroatische Naturisten Associatie. In 1992 werd de DNH lid van de INF. Het naturisme bestaat inmiddels dus al ruim 75 jaar in Kroatië en is er door deze lange traditie volledig geaccepteerd. De Kroaten laten zich veel gelegen liggen aan de naturistische vakantiegangers, ook omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale economie.

Wet- en regelgeving rondom naturisme in Kroatië 

In Kroatië bestaan van overheidswege geen specifieke wetten omtrent naturisme. Wel worden de INF-regels zoals ‘veroorzaak geen overlast’ gehanteerd. Deze worden door de Kroatische autoriteiten erkend als ‘speciale wetten’. Kroatische toeristenbureaus moedigen het naturisme aan en ook de overheid zet Kroatië als naturistisch land op de kaart. Er zijn dan ook volop naturistische mogelijkheden langs de Adriatische kust: van campings tot stranden, van hotels tot appartementen en bungalowcomplexen.

Alle seizoenen?

De nadruk ligt in Kroatië toch echt op de zomer. Naturistische centra openen hun deuren traditiegetrouw in april en blijven in het algemeen tot de herfst open.

Hoe ervaart de Nederlander naturisme Kroatië?

Voor Daphne (47) en Marc (44) Beckers was hun vakantie naar Kroatië in 2009 de eerste naturistische vakantie. Ze gingen samen met hun tienerdochter naar Camping Ulika in Pore?. Marc: “Zowel Kroatië als het naturistisch kamperen is ons goed bevallen. De natuur is heel mooi, we hebben veel gezien en ook de camping lag prachtig. We willen zeker nog een keer terug, maar pas als onze dochter niet meer meegaat. Ze is 14 en – ik denk dat veel mensen dit herkennen – loopt liever niet naakt rond. Daar wisten ze op de camping niet goed mee om te gaan en dat is voor ons nu dus een reden om een camping te zoeken waar ze soepeler zijn.”

Herman (58) en Marja (58) Meester zijn al vaker in Kroatië geweest. Herman: “De natuur is prachtig, er is veel ruimte, de zee is niet gevaarlijk en het is er niet duur. Het vaakst zijn we op Camping Kazela in Medulin geweest. Daar hadden onze zonen voldoende vertier toen ze in de puberteit zaten. Het ligt dicht bij Pula, waar ’s zomers verschillende culturele festivals en leuke andere activiteiten worden georganiseerd.”

Tekst: Laura Thuis m.m.v. Jerko Sladoljev