Naturisme in Frankrijk

Camping in Frankrijk

Nederlanders zien Frankrijk als ‘het meest geschikte vakantieland voor naaktrecreatie’, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat je er het grootste aanbod aan naturistencampings vindt, op de prachtigste plekken, inclusief heerlijk klimaat.

Frankrijk kent het grootste aanbod aan naturistencampings en is daardoor voor veel naturisten een populaire vakantiebestemming. Er zijn zo’n 170 naturistencampings, een stuk of twintig naturistische hotels en B&B’s en bijna 160 officiële en onofficiële naaktstranden. De Federation Française de Naturisme (FFN), de Franse naturistenfederatie, is opgericht in 1950. Het Franse eiland Île du Levant is bijna volledig gereserveerd voor naturisme.

In 2016 zorgde het boerkiniverbod in Frankrijk, het land van la liberté en naturistencampingland bij uitstek, voor verhitte discussies. Hoe zit het ook alweer met de kijk en de wet op naaktrecreatie in dit veelzijdige land?

Nederlanders zien Frankrijk als ‘het meest geschikte vakantieland voor naaktrecreatie’, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat je er het grootste aanbod aan naturistencampings vindt, op de prachtigste plekken, inclusief heerlijk klimaat. In zo’n land, zou je denken, hoef je buíten de naturistenterreinen misschien niet zo voorzichtig te zijn met bloot. Maar dat ligt toch anders. Tegelijkertijd hebben de Fransen ook een sterke mening over het andere uiterste van het spectrum: zonnebaden in boerkini. Afgelopen zomer beheersten berichten over het verbod op deze verhullende badkleding de voorpagina’s. Een Zeeuwse politica twitterde: “Naakt recreëren aan de kust mag alleen op de naaktstranden, misschien ook #boerkini #stranden aanwijzen?” Wellicht was het geen serieus voorstel, maar we moeten het haar nageven: vrouwen die een boerkini willen dragen, zitten opeens in hetzelfde schuitje als naaktrecreanten. Hoogste tijd om iets dieper in de geschiedenis van het Franse naturisme te duiken.

Oorsprong naturisme

In 1920 opende in de buurt van Parijs het eerste Franse naturistenoord haar deuren, Sparta Club, gevolgd door Le Club Gymnique du Nord bij Lille in 1931. Laatstgenoemde werd in het leven geroepen door Albert Lecocq, die in 1950 ook de Fédération Française de Naturisme (FFN) zou oprichten. Sindsdien heeft naaktrecreatie in Frankrijk een enorme vlucht genomen, vertelt Yves Leclerc van de FFN. Anno 2016 staat de teller op ruim 170 naturistencampings: absoluut het grootste aanbod van de wereld. Waarbij dus direct moeten worden opgemerkt dat het gaat om naaktrecreatie bínnen de daarvoor aangegeven locaties. Taboeloos is naturisme in Frankrijk namelijk niet. De moraal hangt sterk af van het departement of zelfs de commune. Een voorbeeld: in de Lot mocht een naturistencamping geen wegbewijzering aanbrengen in het dorp, terwijl nog geen 75 kilometer verderop een naturistencamping zelfs haar vakantieprogramma op de deur van de kerk mocht ophangen.

Wet- en regelgeving

In Frankrijk mag je alleen bloot recreëren op speciaal daarvoor aangewezen locaties, zoals naaktstranden, campings en naturistenclubs. Yves Leclerc legt uit hoe het in de wet geregeld is: “In artikel 222-32 van het strafboek staat dat seksueel exhibitionisme strafbaar is, maar over naturisme, ofwel natuurlijk bloot, wordt niks gezegd. Hierdoor ben je als naturist buiten de officiële terreinen overgeleverd aan de interpretatie van een rechter. Wat bijvoorbeeld kan betekenen dat je in de Dordogne een straf krijgt opgelegd voor naakt wandelen langs de rivier, terwijl je in Parijs wordt vrijgesproken.” Wil je dus zeker weten dat naaktrecreatie is toegestaan, bezoek dan een officieel terrein of strand.

Alle seizoenen?

Drie van de vier zeker! Het grootste deel van het land heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters en geen extreem warme zomers. Het zuiden van Frankrijk kennen we juist vanwege haar mediterrane klimaat met hete, droge zomers.

Tekst: Laura Thuis / Met medewerking van: Yves Leclerc, Fédération Française de Naturisme (FFN)