Naaktstrand Het Rutbeek

8
Zeer goed 18 reviews

Kenmerken

Algemeen

 • Officieel naaktstrand
 • Grasveld
 • Natuurwater
 • Gratis toegang
 • Bereikbaar per OV
 • Parkeren op < 1 km

Faciliteiten

 • Toilet

Ledenvoordeel

Leden van NFN Open & Bloot krijgen ledenvoordeel bij sommige accommodaties, sauna- en wellnesscentra, campings en op reizen. En je profiteert regelmatig van korting op verschillende producten, zoals hottubs, tenten, verzorgingsmiddelen en verzekeringen.

Benieuwd waar jij ledenvoordeel krijgt? Ontdek hier het actuele ledenvoordeel!

WORD LID VAN NFN OPEN & BLOOT

Ben jij nog geen lid van NFN Open & Bloot? Ontdek dan snel onze verschillende lidmaatschappen, kies de vorm die het beste bij jou past en word lid! Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

 

Word nu lid van NFN

Beschrijving

Wil je naaktstrand Het Rutbeek in Enschede (Overijssel) bezoeken? Op deze pagina vertellen we je er alles over. Allereerst goed om te weten: naaktstrand Het Rutbeek staat goed aangegeven en is gratis toegankelijk. Lees onderaan deze pagina ook de ervaringen van andere bezoekers van naaktstrand Het Rutbeek.

Algemene informatie over naaktstrand Het Rutbeek

Hoewel de regio Twente bekend staat als goed gewaardeerde toeristische bestemming, geldt dit voor de stad Enschede iets minder. Toch kan je hier in en rond de stad uitstekend wandelen en fietsen. En de zandafgraving Het Rutbeek is sinds 1975 uitgegroeid van een bescheiden recreatiegebied naar een modern recreatiepark vol avontuur en beleving rond een grillig gevormde plas. Een deel van het gebied verandert jaarlijks in Tuckerville, het grootste en drukste countrymuziek festival in ons land.

Het naaktstrand ligt in het westen van het recreatiegebied. In het verleden heeft de beheerder een verhard pad aangelegd rondom de hele plas voor wandelaars. Dit ondanks protesten van bezoekers van het naaktstrand en aanvankelijke scepsis van NFN Open & Bloot. Liever hadden we een pad achterlangs het naaktstrand gezien vanwege de te verwachten drukte en de privacy. In de praktijk viel het allemaal wel mee en werkt het goed: wandelaars die een rondje rond het meer doen, weten dat ze een naaktstrand betreden. En vind je dit als naaktstrandbezoeker een bezwaar, dan leg je je handdoek gewoon een stukje van het pad af.

Sfeer en faciliteiten naaktstrand Het Rutbeek

Dit strand is officieel aangewezen en met borden aangegeven. De ligweide van 3 ha ligweide ligt zeer beschut. Boomgroepen op het terrein zorgen voor zonnige en schaduwrijke plekken. Er is een zandstrandje voor kinderen. Het zwemwater is gemarkeerd met drijflijnen. De waterkwaliteit is goed. Voor sportievelingen is er een volleybalveld.

Het sanitairgebouw is in de winter van 2022 helemaal nieuw gebouwd. Elders in het recreatiegebied is horeca. Aan de oostkant van het strand (bij de fietsenstalling) is een speciale toegang voor gehandicapten. De sfeer op het terrein is prima. Het publiek is van jong tot oud. Parkeerplaats P3 ligt dichtbij het strand en heeft voldoende plek. Ook bezoekers van nabijgelegen naturistencamping Ostana bezoeken dit strand.

Bel in geval van nood alarmnummer 112 of doe (bijv. in geval van overlast) een melding via 0900-8844 (politie).

Routebeschrijving naar naaktstrand Het Rutbeek

Parkeerplaats auto: 52.18051, 6.83045
Fietsenstalling: 52.177334, 6.830693
Bushalte: Enschede, MST Haaksbergerstraat (ov9292.nl) – loopafstand 3 km enkele reis

Heb jij foto’s van naaktstrand Het Rutbeek in Overijssel?

Ben jij op dit naaktstrand geweest en heb je geschikte foto’s voor BlootKompas!? Deel het met ons via info@blootkompas.nl. Alvast bedankt!

Help anderen met jouw ervaring over naaktstrand Het Rutbeek

Bijna iedereen op onze website kijkt eerst naar de beoordeling van een blootlocatie voordat ze deze bezoeken. Daarom zouden we jou willen vragen of je misschien een review over de door jou bezochte blootlocatie(s) zou willen schrijven? Wie weet help jij zo iemand bij het maken van zijn/haar keuze! Je kunt een review achterlaten onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Houd je (naakt)strand schoon!

Natuurlijk hebben wij milieu en natuur hoog in ons vaandel staan! Het ligt in onze aard om geen afval op het (naakt)strand achter te laten. Vaak vind je hier ook prullenbakken. Zijn deze vol of staan ze er een keer niet? Neem dan jouw afval mee en laat het niet achter! Alleen zo dragen we ons steentje bij aan een schoon strand en een schone zee! NFN Open & Bloot is partner van Programma Schone Stranden.

Sluit je aan bij NFN Open & Bloot

Locatievinder BlootKompas! is een product van NFN Open & Bloot: de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Je kunt op ons rekenen als het gaat om de promotie van naaktrecreatie en behoud en uitbreiding van naaktstranden en andere mooie openbare recreatieplekken in Nederland.

Lees meer informatie over het lidmaatschap.

Plaats een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

LET OP: Beoordeel alléén de onderdelen die op deze locatie aanwezig zijn. Is er bijvoorbeeld geen zwemgelegenheid, geef dan geen beoordeling voor het onderdeel ‘zwemmen’. Anders trekt deze beoordeling onterecht het gemiddelde cijfer omlaag.

Ook interessant (telt niet mee in de score)

Je moet akkoord gaan met de voorwaarden

Reviews over deze locatie

8
  Blootvriendelijkheid
  9,2
  Hygiëne
  7,7
  Prijs / kwaliteit
  9
  Faciliteiten
  7,6
  Zwemmen
  9,8
  Staat van het sanitair
  7,3
  Eten en drinken
  5,8

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  9
  Kindvriendelijkheid
  7,9
  Geschikt voor mindervaliden
  9,7
9,3

Ruime beschutte ligweide met heerlijk zwemwater

Ik bezocht de locatie Alleen

Een mooie rustige baai aan de zuidwest-kant van het Rutbeek met een zeer ruime ligweide omgeven door bomen. Door de omliggende bebossing qua zicht. Er loopt een asfaltpad tussen de ligweide en het zandstrand. Hier komt bijvoorbeeld wel eens een hardloper langs en het is tevens een noodpad is voor hulpdiensten, maar door de ruimte van de ligweide is dit geen enkel probleem. Het zwemwater is erg schoon en heeft twee drijflijnen: een vlak bij het strandje voor kinderen en een aan het einde van de baai voor zwemmers.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  8
  Zwemmen
  10

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  10

24 jun 2022 - Thomas

6,6

Goed vertoeven

Ik bezocht de locatie Alleen

Als ik in de buurt ben wil ik het Rutbeek nog wel eens bezoeken. De parkeerplaatsen liggen op een korte wandeling van het naaktstrand. Goed bereikbaar voor minder validen, maar het is wel een stukje lopen. De keren dat ik er ben geweest was het redelijk rustig. Geen ervaringen met opdringerige bezoekers hoewel ik van anderen ook wel andere geluiden heb gehoord. Al met al een fijne locatie met mooie ligweide. Sanitair kon er op de rustige tijden dat ik er was prima mee door. Zal het Rutbeek zeker nog eens bezoeken.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  6
  Prijs / kwaliteit
  6
  Faciliteiten
  6
  Zwemmen
  8
  Staat van het sanitair
  6
  Eten en drinken
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  8
  Kindvriendelijkheid
  8
  Geschikt voor mindervaliden
  10

10 feb 2022 - Erik

8,6

Heerlijk en relaxed en veilige plek

Ik bezocht de locatie Met kinderen van 5 t/m 11 jaar

Al 25 jaar woon ik met man lief en 2 kinderen (zijn inmiddels 22 en 18) op steenworp afstand van Het Rutbeek. We hebben altijd er heerlijk vertoefd met de kinderen en zelfs vriendjes die meegingen, en inmiddels gaan mijn man en ik (50-ers) zonder de kids naar deze heerlijke plek. Het is er altijd rustig, schoon, prima toiletgebouw met buitendouche, er is altijd wel iemand in voor een praatje. Het voelt veilig, mede door de doorgewinterde groep die bepaalde dingen in de smiezen houden en de rotte appels op afstand houden en zonodig laten verwijderen. Dit zelf nooit meegemaakt. Door de sociale controle wordt er gepleit voor het veilig en relaxed recreëren op het Rutbeek. Inmiddels is het parkeren niet meer zoals boven genoemde parkeerplaats, je parkeert nu bij de skiheuvel aan Blikkersmaatweg . Tip: voor de liefhebbers hebben ze een speciale actie: parkeerkaart 30 euro voor een heel jaar. Dit haal je er met 6 x bezoeken al uit. Zie website Rutbeek. Je kan ook heerlijk een rondje Rutbeek lopen 5,2 km prachtige foto’s omgeving weliswaar met textiel, maar daarna weer een plons nemen in het o zo schone water! Het water wordt altijd in de hete zomers goed gecontroleerd, maar nog nooit gesloten is vanwege algen. Dit komt omdat het heel diep is. Ik kan wel veel meer schrijven .... maar kortom een echte aanrader voor zowel gezinnen als lekker ff met z’n twee of heerlijk alleen! Ps van het geasfalteerd looppad heb je totaal geen last, en anders een beetje uit de buurt gaan zitten met je handdoek 😉

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  8
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  8
  Eten en drinken
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  10

30 mrt 2021 - Ilse Huve

8,3

een mooi naaktstrand

Ik bezocht de locatie Alleen

Ik kom hier al jaren, veel zien veranderen maar het blijft een heerlijk naaktstrand aan de rand van een grote stad. Jammer van het fietspad wat er overheen loopt (pesten van de beheerders helaas).

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  8
  Prijs / kwaliteit
  8
  Faciliteiten
  8
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  8
  Eten en drinken
  6

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  8

23 dec 2020 - job

8,3

Fijn strand

Ik bezocht de locatie Alleen

Ik was er gisteren geweest, fijne sfeer. Aardige mensen. Het terrein is netjes onderhouden/ gras gemaaid en er is gesnoeid. De sfeer is nu goed, dit in tegenstelling van een paar jaar geleden. Gemengd publiek jong/ oud man en vrouw.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  6
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  10
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  6
  Eten en drinken
  6

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  10

14 aug 2020 - Cdriec

8,8

Een grote pluim voor Het Rutbeek

Ik bezocht de locatie Met partner

Wij zijn er enkele dagen geleden geweest en hebben er genoten. Naaktstrand na een stukje lopen prima gelegen in een bocht, met zandstrandje voor kinderen en sanitaire voorzieningen (toilet, douche). Er heerste een hele prettige sfeer op het strand. Enkele opmerkingen: er is kritiek op de ligging van het fietspad, maar het alternatief zou zijn langs de bosrand en daar zijn nu juist de plekken met schaduw. Het pad zelf is wel nodig i.v.m. bereikbaarheid bij calamiteiten (hulpdiensten) en incidenten (de politie reed er ook een keer rond), dus wat dat betreft heb ik er wel begrip voor. Ik heb het pad zeker niet als storend ervaren. En nog een heel positief punt: er was ruim voldoende parkeergelegenheid op P3. De toegang is kosteloos en wij betalen graag de €5 parkeergeld omdat dat geld voor het onderhoud van het recreatiegebied wordt gebruikt. Dat niet iedereen er zo over denkt bewijst het grote aantal auto's dat buiten langs de weg in de berm stond. En als laatste, ik miste wel een afvalbak, maar misschien heb ik die over het hoofd gezien. Wij wonen niet in de omgeving, maar beschouwen dit als een goed alternatief voor de zee, heerlijk zwemmen en niet druk.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  6
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  8
  Zwemmen
  10

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10

11 aug 2020 - Jac

8,9

Prima naaktstrand met helaas textiel fietspad

Ik bezocht de locatie Met kinderen van 5 t/m 11 jaar

Alles prima op 't Rutbeek, behalve die achterlijke beslissing om een fietspad dwars over dit strand te leggen.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  10
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  10
  Eten en drinken
  2

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  8
  Geschikt voor mindervaliden
  10

08 aug 2020 - Dennis

7,6

Zeer goed

Ik bezocht de locatie Alleen

Het is jammer dat het verharde pad langs het naaktstrand ligt, want je heb altijd ongenode gasten die een blik werpen. Net als bij de fietsenstalling trouwens. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen vervelend is. De wc en de wasbakken mogen wel beter schoongemaakt worden.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  6
  Faciliteiten
  6
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  6

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10

27 jul 2020 - Dick

Was afgelopen zondag met de motor bij de het naaktstrand ondanks het vrij fris was toch nog een aantal bezoekers. Een forse kale man begon zich te masturberen terwijl die in zijn schootmobiel zat. En een andere had de trainingsbroek uit maar wel de trainingsjas aan met de capuchon op tot ver over zijn gezicht en die zat tegen over mij en begon zich ook te masturberen. Ben maar weg gegaan mijn vraag is nu wordt daar nog een keer wat aan gedaan.

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  9

11 apr 2019 - bert

(Reactie van NFN Open & Bloot) Wij zullen dit bericht onder de aandacht brengen van het beheer van Het Rutbeek. Dit neemt niet weg dat je dit soort gevallen ook zelf actie moet ondernemen. Ook al is de politie niet snel of helemaal niet ter plekke, het is altijd zinvol om melding te doen via 0900-8844. De melding staat dan geregistreerd en meerdere melding kunnen eenvoudiger leiden tot grotere controle ter plekke. Bel bij urgente of spoedgevallen altijd 112. Ook is het niet raar om mensen op hun ongewenst gedrag te wijzen. Zeker als je daar niet van gediend bent. Zo kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om de naaktstranden veilig te houden.

21 apr 2021 - Bernd Huijser

6,5

Kom hier al enkele jaren. En als ik tijd ervoor kan vrij maken en het weer uitdagend genoeg is, mag ik er graag zijn. Jammer is het geasfalteerde wandelpad, wat toch een beetje de intimiteit als naturist verstoort. 'Aapjes kijken' door textielmensen, al of niet met een loslopende hond (wat niet mag). De beheerders hebben weinig op met het naturistenstrand, zo is het toiletgebouw niet altijd open en schoonmaken is ook geen prioriteit. Als het gras gemaaid wordt, laat men het gemaaide gras achter, zodat als het vochtig is, de toiletruimte er ook mee bezaaid is. Je moet zelf versnaperingen meenemen. Er is wel een restaurant. Op hoog zomerse dagen komt een ijsverkoper langs. Er zijn 2 grote afvalcontainers die verdiept liggen. Over het algemeen is het naturistenstrand schoon van afval. Er zijn 2 metalen picknickbanken en 1 metalen zitbank. Jammer is dat dit metalen meubilair niet consequent met de hogedrukspuit wordt afgespoten, getuigen de (prik)vliegen er omheen. De 2 bosschages worden regelmatig gesnoeid om het naturistenstrand gevrijwaard te houden van ongewenst gedrag wat niet bij het naturisme hoort, want sommigen niet snappen. Ook snappen sommige mannen niet (liglocaties op veld rond fietsenstalling) dat andere mannen die alleen liggen niet tot hun doelgroep hoeven te behoren. Maar dat is een landelijk beeld bij publieke naturistenstranden. Ik heb de beheerder al een keer gebeld, toen iemand na aanspreken op zijn gedrag, zich niet wilde aanpassen aan de waarden en normen van een naturistenstrand. Hij werd dan ook verwijderd. De beheerders zijn ook BOA's! En toch is het prima vertoeven op de Rutbeek, zolang er maar geen evenementen zijn met overmatig geluid (bijv. rond feestdagen). Er is een goede sociale controle, mede door de vaste bezoekers die daar al enkele jaren komen. Voor kinderen is er een wit-zand strandje. Verder ligt het naturistenstrand goed beschut. Met de fiets vrij toegang. Kom je met de auto, dan kost dat geld. Als je vaker komt, is het handig om een parkeerabonnement te nemen (in de voorverkoop aanschaffen!). Na 4 keer heb je de kosten er al er uit.

  Blootvriendelijkheid
  8
  Faciliteiten
  5

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  8
  Kindvriendelijkheid
  7

18 okt 2017 - Luc

8,5

Gisteren zijn we voor het eerst hier geweest en het was nog vroeg in het seizoen, dus waarschijnlijk daardoor niet druk. Zelf eten en drinken meegenomen, want op het naturistenstrand zelf is geen strandtentje. Lekker veel ruimte op het gras om te liggen. Aardige mensen gesproken. De ligging is redelijk beschut door de bomen rondom, en het is goed aangegeven waar het naturistenstrand begint en eindigt. Het was een prima dagje in de zon! Het toiletgebouw is wat gedateerd, maar behalve het ontbreken van een wc-bril prima in orde, inclusief wc-papier. Parkeren was nu nog 2 euro, maar in de zomer 5 euro. Parkeertickets zijn bij de wc op het textielgedeelte uit een automaat te halen.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Faciliteiten
  8
  Eten en drinken
  6

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  6

10 apr 2017 - Niko

7

Goede ervaring, rustig, ruimte.

  Blootvriendelijkheid
  8
  Hygiëne
  8
  Faciliteiten
  7
  Eten en drinken
  5

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  7
  Kindvriendelijkheid
  5

19 jun 2016 - zonneweideman

7,3

Begin 2016 ben ik er éénmaal geweest, was rustig en plezierig. Geen opdringerige mensen, een jongeman met hond die 'kwam kijken', zo leek het. Ik ga nog eens.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  6
  Faciliteiten
  7
  Eten en drinken
  6

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  6

12 apr 2016 - zonneweideman

9,8

Mensen ontmoetten and fiding a date!

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Faciliteiten
  10
  Eten en drinken
  9

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  9

27 aug 2015 - danielmorenogarcia

7

  Blootvriendelijkheid
  7
  Hygiëne
  7
  Faciliteiten
  7
  Eten en drinken
  7

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  7
  Kindvriendelijkheid
  7

17 jul 2013 - Bezoeker

7

Helemaal prima. De ijscoman komt op zonnige dagen langs.

  Blootvriendelijkheid
  7
  Hygiëne
  7
  Faciliteiten
  7
  Eten en drinken
  7

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  7
  Kindvriendelijkheid
  7

08 sep 2012 - Bezoeker

7

Op zich een prima locatie, toen wij er waren kwam er niemand voorbij over het gewraakte wandelpad, dat dwars door het gebied langs de plas loopt.

  Blootvriendelijkheid
  7
  Hygiëne
  7
  Faciliteiten
  7
  Eten en drinken
  7

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  7
  Kindvriendelijkheid
  7

19 jul 2010 - Bezoeker

Contactinformatie

Adresgegevens
Leppeweg/Meddelerweg
Enschede
Overijssel
Nederland
Navigatieadres
Google coördinaten
52.17669, 6.83196
map Open kaart