Naturisme op de Canarische Eilanden

Naturisme in Spanje

Van oudsher is Spanje, met zijn Canarische Eilanden, een geliefd overwinteradres waar naturistische overwinteraars aardig wat mogelijkheden hebben. Het naturisme is het meest geaccepteerd op de eilanden.

 

Met een gemiddelde temperatuur van 20 graden in de winter en 24 graden in de zomer is het klimaat op de Canarische Eilanden zeker prettig te noemen. Daarbij leeft het naturisme hier ook nog eens meer dan op het Spaanse vaste land, waardoor steeds meer naturisten hun weg naar de Islas Canarias weten te vinden.

Van oudsher is Spanje, met zijn Canarische Eilanden, een geliefd overwinteradres waar naturistische overwinteraars aardig wat mogelijkheden hebben. Het naturisme is het meest geaccepteerd op de eilanden. Reden: de vele Europese (voornamelijk Duitse) toeristen die hier jaarlijks komen.

Oorsprong naturisme

Het naturisme in Spanje ontwikkelde zich in eerste instantie in de jaren dertig van de vorige eeuw, maar werd al gauw ingeperkt door de Spaanse dictator Franco. Na zijn dood ontwikkelde het naturisme zich verder en vanaf 1978 was naturisme niet langer illegaal. De eerste naturistische locaties ontstonden langs de Spaanse costas en er werden steeds meer naturistische verenigingen opgericht, waaronder Asociación Naturista de Lanzarote op de Canarische Eilanden. In 1981 ontstond de Federación Española de Naturismo (FEN), de Spaanse federatie, die ook de Canarische Eilanden vertegenwoordigt. Ismael Rodrigo, president van de FEN: “Het naturisme op de Canarische Eilanden groeit nog steeds. Er zijn veel naaktstranden en er komen regelmatig nieuwe bestemmingen bij. Al zegt dat niets over het naturisme. Op Gran Canaria heb je bijvoorbeeld maar één grote naturistische locatie, maar er zijn enorm veel naaktstranden – waaronder het bekende Maspalomas.”

Wet- en regelgeving Canarische Eilanden

In Spanje is naaktrecreatie sinds 1978 legaal. Toch bleef er ruimte voor discussie aangezien het Wetboek van Strafecht ‘public scandal’ als misdaad omschreef. In 1989 kwam er een aanpassing in het wetboek en in 1995 werd deze volledig vervangen. Ana Gallardo van NATURATEN (Asociación Naturista de Tenerife) vertelt: “Wettelijk gezien mag je nu overal in Spanje naakt zijn, maar niet iedereen weet dit. Hierdoor gaan naturisten liever naar ‘traditionele’ naturistische locaties om conflicten te voorkomen. Daarnaast zie je dat – ondanks dezelfde wet- en regelgeving voor het vaste land en de eilanden – de acceptatie op de Canarische Eilanden groter is door de vele naturistische toeristen.”

Handig om te weten
Op www.naturismo.org is zowel (naturistische) toeristische informatie te vinden als een flyer waarop (in het Engels) omschreven staat wat je moet doen als de politie je bijvoorbeeld vraagt je kleren aan te doen. Hiermee laat de FEN zien dat ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zowel Spaanse als buitenlandse naturisten het ‘recht op naturisme‘ ook daadwerkelijk hebben.

Alle seizoenen?
Jazeker! Dat is de grote plus van de Canarische Eilanden: je kunt hier 365 dagen per jaar terecht. Door de gunstige ligging in de Atlantische Oceaan, de zeestromingen en de voornamelijk noordelijke wind is het klimaat op de Canarische Eilanden het hele jaar door aangenaam.

Tekst: Laura Thuis m.m.v. Ismael Rodrigo (FEN) en Ana Gallardo (NATURATEN)