Naturisme in Zweden

Naturisme in Zweden

Zweden is een ideaal vakantieland voor diegene die natuur hoog in het vaandel heeft staan. Verrassend genoeg zijn de zomers in het zuiden vaak droog en warm, waardoor ook de zonaanbidder in Zweden zijn hart kan ophalen. Het zuidelijke deel is dan ook het gebied waar de meeste naturistencampings te vinden zijn.

Met honderden kilometers kustlijn en talloze meren is Zweden een waar natuurparadijs. Tel daarbij op de verrassend aangename zomers en ook de naaktrecreant kan er goed uit de voeten.

Genieten van de natuur, de vrijheid, de uitgestrekte bossen met hoge naaldbomen en bijna honderdduizend meren: Zweden is een ideaal vakantieland voor diegene die natuur hoog in het vaandel heeft staan. Verrassend genoeg zijn de zomers in het zuiden vaak droog en warm, waardoor ook de zonaanbidder in Zweden zijn hart kan ophalen. Het zuidelijke deel is dan ook het gebied waar de meeste naturistencampings te vinden zijn. Naaktstranden bevinden zich langs de hele Oostzeekust, bijna tot aan de grens met Finland.

Oorsprong naturisme in Zweden
Voor de geschiedenis van naaktrecreatie in Zweden moeten we kijken naar de oorsprong van naturisme in Scandinavië. Dat begint in 1935, in Denemarken om precies te zijn. Søren Jørgensen Sørensen en zijn vrouw Ejla vestigen dan op het eilandje Hyldeholmen het eerste naturistenoord. Van daaruit waait het naturisme naar een terrein op het schiereiland Ingarö bij de Zweedse hoofdstad Stockholm. Meteen daarna ontstaan andere naturistenverenigingen.

Eirik Isene van de Scandinavische naturistenfederatie geeft aan dat de organisatie vandaag de dag zo’n 2800 leden telt. Dat is weinig op ruim negen miljoen inwoners, al is het totaal aantal naakte zonaanbidders veel groter, vertelt Isene. “Naaktrecreatie in Zweden is meer een sociaal gebeuren van mensen die samenkomen en gezamenlijk activiteiten ondernemen.” Concrete cijfers heeft hij niet, maar getuige de maar liefst zeventig naaktstranden is de belangstelling groot en is er voor iedereen wel een plekje te vinden.
Zweden heeft anno 2014 tien naturistencampings en één bed & breakfast die allemaal in het zuiden van het land gesitueerd zijn. “Groot zijn die campings niet,” weet Isene. “De grootste telt 100 tot 120 plaatsen. Bij twee van die tien is een naturistenpas verplicht, de andere zijn vrij toegankelijk.” Op een na zijn het allemaal verenigingsterreinen.

Wet- en regelgeving
Er is geen wet die naaktrecreatie verbiedt in Zweden. Ook de mentaliteit is vrij: “Het is geaccepteerd dat mensen bloot recreëren,” vertelt Eirik Isene. “Zolang mensen zich niet aan het bloot kunnen storen, kan het allemaal.” De helft van de naaktstranden is officieel aangewezen, maar zelfs daarbuiten is bloot zonnen geen probleem. Binnen deze vrije denkwijze past ook het Zweedse allemansrätten (allemansrecht): de vrijheid om te mogen gaan en staan, zolang het maar niet bij iemand in de achtertuin is en met respect voor de natuur. Dat recht om overal te gaan geldt niet alleen voor wandelaars en fietsers. Ook naaktrecreanten kunnen bijna overal van zon en water genieten en vrijelijk een paar nachten ergens kamperen.

Alle seizoenen?
De zomermaanden juni, juli en augustus geven in Zweden de beste kans op mooi weer. De temperatuur schommelt dan tussen de 20 en 25 graden. Hoe noordelijker, hoe kouder het wordt. Het oostelijke deel van Zweden is opvallend droog en in de zomer zonnig. Het zeewater is in de zomer 15 tot 17 graden en aan de frisse kant als het om zwemmen gaat, als is het maar 2 of 3 graden kouder dan onze Noordzee.