Naturisme in Spanje

Wordt lid

Vergeleken met andere Europese landen is naturisme in Spanje een jong fenomeen. De wetgeving is liberaal: naakt zijn is een recht en je mag bloot recreëren op openbare locaties. In de praktijk zitten hier wel wat haken en ogen aan.

Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is Spanje een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. De mediterrane kust lokt ons met haar zon, zee en sangria. Bijna alle naturistenbestemmingen en naaktstranden liggen aan of in de buurt van deze kust. Het binnenland is daarentegen ’s zomers te warm, zelfs voor naaktrecreatie.

Oorsprong naturisme in Spanje

Spanje heeft geen lange traditie op het gebied van naaktrecreatie en er is ook weinig over bekend. Wel weten we dat er vóór de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) naturisten zaten onder de vrijgevochten anarchisten. Ook waren er artsen, zoals Eduardo Alfonso, die de positieve effecten van zon en lucht op het naakte lichaam propageerden. Maar na de burgeroorlog heersten de dictator Franco (1939-1975) en de katholieke kerk. Naturisme was zoals zoveel zaken verboden en werd gezien als een zedendelict. Het paste ook niet binnen de ?goede zeden? die de kerk oplegde. Bovendien hadden de meeste Spanjaarden door de slechte economie nauwelijks geld om op vakantie te gaan.

Daar kwam in de jaren zeventig verandering in. De binnenlandse welvaart groeide en met de komst van de eerste buitenlandse toeristen werd ook de Spaanse mentaliteit vrijer. Dit was een stimulans voor de Spaanse naturisten om ook naar de zonovergoten kust te trekken. Naaktrecreatie was nog altijd verboden, maar de bezochte stranden lagen erg rustig en afgelegen. Daarom kneep de guardia civil vaak een oogje toe. De eerste naturistische groeperingen ontstonden in 1978 in Catalonië en Andalusië. In datzelfde jaar werd naturisme toegestaan op hiervoor aangewezen stranden, waarvan er steeds meer kwamen. In het begin van de jaren tachtig werden in Málaga en Almería de eerste vakantiecentra opgericht. Vandaag de dag kent Spanje uitsluitend naturistische stranden en vakantiecentra. Verenigingsterreinen zul je hier niet vinden.

Wet- en regelgeving bloot in Spanje

Volgens de Spaanse naturistenfederatie Federación Española de Naturismo (FEN) staat de meerderheid van de Spanjaarden momenteel positief tegenover naturisme, maar de federatie blijft zich inzetten voor een bredere acceptatie. Sinds 1995 staat in de Spaanse wet dat je overal bloot mag recreëren, dus ook op stranden waar iedereen badkleding draagt. Toch loop je het risico bekeurd te worden, omdat steden sinds 2015 namelijk zelf mogen bepalen waar zij naaktrecreatie toestaan. De FEN voert rechtszaken tegen enkele van deze gemeentes. Ga hier dus verstandig mee om en wandel niet bloot over de Ramblas in Barcelona.

De vrije Spaanse wetgeving over naaktrecreatie staat dus ter discussie, nu het Spaanse Hooggerechtshof in april 2015 heeft bepaald dat het Catalaanse stadje Castell-Platja d?Aro naaktrecreatie mag verbieden. Volgens de uitspraak staat het de gemeenten vrij zelf regelgeving te maken waar naaktrecreatie toegestaan is. Tegen deze uitspraak is beroep aangetekend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Zie ook het nieuwsbericht: Spaanse naturisten stappen naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Alle seizoenen bloot in Spanje?

De Middellandse Zeekust en Balearen kennen milde winters en warme zomers met weinig regen. De warmste periode is van mei tot oktober: de temperatuur schommelt dan tussen 20 en 35 graden. Hier vind je dan ook alle naturistische vakantiecentra en de meeste stranden. Er zijn ook naaktstranden aan de noordkust, maar de temperatuur ligt hier lager en zelfs in de zomer valt er veel regen. De zuidelijke costa?s zijn populair onder overwinteraars. Van december tot april ligt de temperatuur daar tussen 14 en 18 graden.

Hoe ervaart de Nederlander Naturisme in Spanje?

Elsje Brouwers (51) en Roel Bakker (54) brachten onlangs hun vakantie door in Casa de Cinco Hermanos in de buurt van Alicante. Elsje: “Het goede weer was voor ons een reden om naar Spanje te gaan. Hoewel de zon iets meer had mogen schijnen, was de temperatuur in mei al goed genoeg om bloot te gaan. De omgeving is een oase van rust, natuur en ruimte. Een paradijsje! Ook van de Spaanse keuken hebben we erg genoten.”

Het echtpaar maakte urenlange wandeltochten. “De eigenaar vertelde ons dat het je recht is om naakt te wandelen op rustige plekken. We zijn ook niemand tegengekomen. Kinderen en pubers die van de natuur en een mooie zwembad houden, zijn hier op hun plaats. Verwacht geen animatieteam. Om naar het strand te gaan of een oud stadje te bezoeken, is het handig een auto te huren.” Beide tips gelden voor meer Spaanse naturistenbestemmingen.