Naturisme in Nieuw-Zeeland

Wordt lid
Naturisme in Nieuw Zeeland

De naturistenterreinen zijn aardig verdeeld over het Noorder- en Zuidereiland. Ze worden door toeristen als zeer gastvrij ervaren en hebben vaak uitgebreide (kook)faciliteiten voor de actieve reiziger.

Wie het kinderboek Abeltje van Annie M.G. Schmidt kent, weet allang dat Nieuw-Zeeland écht aan de andere kant van de wereld ligt. En dat het daar zomer is als het hier winter is. Tel daarbij op dat de naturistenterreinen gastvrij zijn en dat je hier nog avontuurlijk kunt reizen, dan is het duidelijk: dit is een perfect winterreisdoel.

Doordat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen er precies tegenovergesteld aan die in Nederland. Als Koning Winter hier op bezoek is, wacht daar een heerlijk zomerzonnetje. Uiteraard maakt het wel uit waar je in Nieuw-Zeeland bent. Zo heeft een groot deel van het Noordereiland een zeeklimaat met milde winters en warme zomers. Het Zuidereiland heeft op de hogere delen veelal een landklimaat – met zelfs (eeuwige) sneeuw! – dat voor iets koelere seizoenen zorgt.
De naturistenterreinen zijn aardig verdeeld over het Noorder- en Zuidereiland. Ze worden door toeristen als zeer gastvrij ervaren en hebben vaak uitgebreide (kook)faciliteiten voor de actieve reiziger.

Oorsprong naturisme
Over de geschiedenis van het naturisme in Nieuw-Zeeland is weinig op papier gezet. Feit is dat de naturistische leefstijl een hoge vlucht nam in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen het merendeel van de naturistische verenigingen en terreinen er werd opgericht. In die periode zag ook de New Zealand Naturist Federation het levenslicht. Vandaag de dag is dit een zeer actieve club, die toeristen met raad en daad bijstaat en het naturisme actief promoot. Haar motto: “Shed your stress with your clothes!” (Laat met de kleren ook de stress achterwege).

Wet- en regelgeving
Nieuw-Zeeland kent geen wet die naturisme verbiedt. Er is alleen een wet die ‘aanstootgevend gedrag in openbare ruimtes’ als strafbaar omschrijft. Puur naaktzwemmen of naakt zonnen wordt over het algemeen overal geaccepteerd. Wat hierbij uiteraard ook scheelt, is dat Nieuw-Zeeland enorm veel natuurlijke, groene schatten herbergt én dunbevolkt is. Er is dus al snel een mooi plekje te vinden waar je niemand tegenkomt! Op www.freebeaches.org.nz vindt je informatie over de naaktstranden in Nieuw-Zeeland.

Alle seizoenen?
Naturistische locaties in Nieuw-Zeeland zijn het hele jaar open. Ze organiseren diverse activiteiten waarbij buitenlandse toeristen meer dan welkom zijn. Zo worden er in de winter kampvuuravonden georganiseerd, zwemavonden in overdekte zwembaden, deelname aan de World Naked Bike Ride Day en de World Naked Gardening Day, en nog veel meer.

Tekst: Laura Thuis m.m.v. Pete Whalan (New Zealand Naturist Federation)