Naturisme in Indonesië

Naturisme in Indonesië

regel is er een uitzondering die hem bevestigt en in het Aziatische eilandenrijk is dat Bali. Het is er altijd warm en er zijn prachtige stranden, eeuwenoude tempels en smaragdgroene rijstterrassen. Bloot zijn is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Naturisme in Indonesië is even simpel als lastig: het mag niet. Maar zoals met iedere regel is er een uitzondering die hem bevestigt en in het Aziatische eilandenrijk is dat Bali. Het is er altijd warm en er zijn prachtige stranden, eeuwenoude tempels en smaragdgroene rijstterrassen. Bloot zijn is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Waar in Indonesië mag ik bloot recreëren?
Op praktisch alle eilanden van archipel Indonesië kun je bloot zijn wel schudden. Maar het grotendeels hindoeïstische Bali is altijd al een vreemde en vrije vogel geweest, en hier zijn dus wel mogelijkheden. Niet dat je er zo vrij kunt zijn als op de Nederlandse stranden, want de Indonesische regelgeving is streng, maar tóch: binnen de muren van enkele resorts kun je heerlijk zonder kleren vertoeven.

Oorsprong naaktrecreatie
Vroeger was bloot niet zo’n issue in Indonesië. Tot en met de jaren vijftig van de vorige eeuw liepen veel vrouwen op Bali gewoon topless. Zwart-witfoto’s van lokale vrouwen met ontblote borsten herinneren in veel hotellobby’s of restaurants aan die tijd. Toen Indonesië na de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk werd van Nederland en de islam meer invloed kreeg, nam de acceptatie van naaktheid aanzienlijk af. Tegenwoordig zul je – afgezien van een enkele oude vrouw in een afgelegen dorp – geen Balinese vrouwen zonder topje meer tegenkomen. Voor mannen is het anders. In de namiddag kun je soms mannen en jongens volledig bloot in een rivier of bij een waterval zien baden. Dat heeft vooral een traditionele en sociale functie.

Als vrijetijdsbesteding is bloot zijn iets nieuws, meegebracht door het toerisme. Bali heeft welgeteld één naturistisch resort: Bali au Naturel. Het zijn overwegend westerse toeristen die hier komen, al vieren heel soms ook enkele Indonesiërs er hun vakantie. Buiten dit resort zijn er nog enkele clothing optional-hotels waar om de levendige gayscene op Bali te beschermen, alleen mannen welkom zijn. Officiële naturistenverenigingen zijn er niet in Indonesië, maar wel is er in Jakarta op Java een klein groepje mensen dat in het geheim afspreekt om samen naakt te zijn.

Wet en regelgeving
Ondanks de naakttradities, moet je op Bali goed weten wat je wel mag en vooral wat je niet moet doen. Vrij naakt rondlopen op het strand of elders in het openbaar is strafbaar. Op het eiland dat onderdeel is van een land met de grootste moslimbevolking van de wereld wordt naturisme niet erkend en publiekelijk naakt zijn valt volgens een in 2008 aangenomen wet onder pornografie. Wie het wel doet, loopt het risico op een lange gevangenisstraf. Op de meest toeristische stranden wordt topless zonnebaden voor vrouwen getolereerd en op afgelegen delen van Kuta Beach en Uluwatu Beach schijnen mensen zelfs wel eens stiekem bloot te zonnen. Toch is het niet aan te raden. Los van het feit dat je flink bekeken zult worden, loop je echt een risico om te worden gearresteerd. 

Alle seizoenen?
Als zonaanbidder kun je het hele jaar door op Bali terecht, want het is er altijd tussen de 25 en 35 graden. Net als in de rest van Indonesië telt het eiland slechts twee jaargetijden: een droog seizoen en een nat seizoen. Het droge seizoen valt in de maanden april tot en met december. Dit is de beste tijd om Bali te bezoeken: er is dan weinig regen en de vochtigheid is minder beklemmend dan in het natte seizoen.

Tot nu toe één officieel naturistenresort
Zoals gezegd is er op Bali slechts één officieel naturistenresort: Bali au Naturel. Ook zijn er verspreid over Bali nog enkele clothing optional-resorts, waar alleen mannen welkom zijn. Meer informatie over deze plekken vind je op www.nfn.nl/locaties. Ook een optie is om op Bali een privévilla te huren. Doorgaans zijn deze naar Balinese bouwtradities zo hoog ommuurd dat je bloot kunt gaan en staan waar je wilt. Let wel even op of er bij de villa personeel is inbegrepen, anders kan er een ongemakkelijke sfeer ontstaan.

Tekst: Hjalmar Guit