Naturisme in Indonesië

Wordt lid
Naturisme in Indonesië

regel is er een uitzondering die hem bevestigt en in het Aziatische eilandenrijk is dat Bali. Het is er altijd warm en er zijn prachtige stranden, eeuwenoude tempels en smaragdgroene rijstterrassen. Bloot zijn is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Naaktrecreatie in Indonesië is even simpel als lastig: het mag niet.

Maar zoals met iedere regel is er een uitzondering die hem bevestigt en in het Aziatische eilandenrijk is dat Bali. Het is er altijd warm en er zijn prachtige stranden, eeuwenoude tempels en smaragdgroene rijstterrassen. Bloot zijn is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Waar in Indonesië mag ik bloot recreëren?
Op praktisch alle eilanden van archipel Indonesië kun je bloot zijn wel schudden. Maar het grotendeels hindoeïstische Bali is altijd al een vreemde en vrije vogel geweest, en hier zijn dus wel een paar mogelijkheden. Niet dat je er zo vrij kunt zijn als op de Nederlandse stranden, want de Indonesische regelgeving is streng, maar tóch: binnen de muren van enkele resorts kun je heerlijk zonder kleren vertoeven.

Oorsprong naaktrecreatie
Vroeger was bloot niet zo’n issue in Indonesië. Tot en met de jaren vijftig van de vorige eeuw liepen veel vrouwen op Bali gewoon topless. Zwart-witfoto’s van lokale vrouwen met ontblote borsten herinneren in veel hotellobby’s of restaurants aan die tijd. Toen Indonesië na de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk werd van Nederland en de islam vanui de hoofdstad Jakarta meer invloed kreeg, nam de acceptatie van naaktheid aanzienlijk af. Tegenwoordig zul je – afgezien van een enkele oude vrouw in een afgelegen dorp – geen Balinese vrouwen zonder topje meer tegenkomen. Voor mannen is het anders. In de namiddag kun je soms mannen en jongens volledig bloot in een rivier of bij een waterval zien baden. Dat heeft vooral een traditionele en sociale functie.

Als vrijetijdsbesteding is bloot zijn iets nieuws, meegebracht door het toerisme. Bali heeft welgeteld 3 naturistenresorts. Het zijn overwegend westerse toeristen die hier komen, al vieren heel soms ook enkele Indonesiërs er hun vakantie. Officiële naturistenverenigingen zijn er niet in Indonesië, maar wel is er in Jakarta op Java een klein groepje mensen dat in het geheim afspreekt om samen naakt te zijn.

Wet en regelgeving
Ondanks de naakttradities, moet je op Bali goed weten wat je wel mag en vooral wat je niet moet doen. Vrij naakt rondlopen op het strand of elders in het openbaar is strafbaar. Op het eiland dat onderdeel is van een land met de grootste moslimbevolking van de wereld wordt naturisme niet erkend en publiekelijk naakt zijn valt volgens een in 2008 aangenomen wet onder pornografie. Wie het wel doet, loopt het risico op een lange gevangenisstraf. Vanwege steeds strenger wordende wet- en regelgeving adviseren wij je om deze voorafgaand aan je reis het advies van de Rijksoverheid te bestuderen.

Alle seizoenen?
Als zonaanbidder kun je het hele jaar door op Bali terecht, want het is er altijd tussen de 25 en 35 graden. Net als in de rest van Indonesië telt het eiland slechts twee jaargetijden: een droog seizoen en een nat seizoen. Het droge seizoen valt in de maanden april tot en met december. Dit is de beste tijd om Bali te bezoeken: er is dan weinig regen en de vochtigheid is minder beklemmend dan in het natte seizoen.

Resort of eigen villa
Zoals gezegd zijn er op Bali slechts 3 officiële naturistenresorts. Meer informatie over deze plekken vind je op onze locatievinder BlootKompas! Ook een optie is om op Bali een privévilla te huren. Doorgaans zijn deze naar Balinese bouwtradities zo hoog ommuurd dat je bloot kunt gaan en staan waar je wilt. Let wel even op of er of er vanuit omliggende villa’s of gebouwen geen directe inkijk in je tuin met zwembad is. En als er bij de villa personeel is inbegrepen, ga da niet bloot als zij je ontbijt klaarmaken of je villa schoonmaken. Anders kan er een ongemakkelijke sfeer ontstaan.