Naturisme in Groot-Brittannië

Wordt lid

Groot-Brittannië, dat is lekker dichtbij, denk je wellicht. Maar er op de bonnefooi naartoe rijden, kan tegenvallen. Bij de meeste naturistencampings kun je niet onaangekondigd op bezoek komen. Daarnaast blijken de locaties nog vrij ver uit elkaar te liggen. Je begrijpt je het advies: vooraf reserveren!

Op dit moment maakt het naturisme in Groot-Brittannië een verandering door, zo vertelt Andrew Welch van British Naturism. ?Als je vroeger op een feestje aangaf dat je naturist bent, kon het helemaal stil vallen en wilden mensen soms niet eens meer met je praten. Tegenwoordig reageren mensen veel meer in de trant van: ?Prima, als jij dat prettig vindt, maar voor mij hoeft het niet.? Maar zo easy going als in Nederland, zal het niet zo snel worden, verwacht ik. Dit heeft alles te maken met de toch wel preutse Britse houding tegenover het blote menselijk lichaam. En dat heeft natuurlijk weer historische gronden.?

Oorsprong naturisme in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië werd de eerste officiële naturistenclub in 1924 in de buurt van Wickford opgericht. Zij noemden zichzelf The Moonella Group, maar moesten hun locatie The Camp al snel opgeven toen het terrein een andere bestemming kreeg. Kort daarna werd in 1927 door N.F. Barford The Sun Bathing Society opgericht. Barford stimuleerde in eerste instantie het zwemmen en zonnen met ?schaarse? badkleding om vervolgens naaktrecreatie op de kaart te krijgen. Mede door de enorme hittegolf in 1928 kreeg Barford de publieke opinie mee en werd het naturisme beetje bij beetje geaccepteerd. Na The Sun Bathing Society volgden er steeds meer naturistische organisaties waarvan er twee ? The British Sun Bathing Society en The Federation of British Sun Clubs ? in 1964 opgingen in The Central Council for British Naturism: de nationale naturistenorganisatie die vandaag de dag nog steeds bestaat onder de naam Britsh Naturism (BN). Wel is het goed om te beseffen dat het naturisme in Engeland is ontstaan in een land waar de industriële revolutie zich het meest heeft laten gelden en waar de Victoriaanse preutsheid zich het sterkst liet voelen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat het naturisme hier geen grote vlucht heeft genomen. Er zijn ?slechts? 12.000 BN-leden tegenover bijna vijf keer zoveel NFN-leden. De campings zijn over het algemeen vrij ?naar binnen? gekeerd en reserveren is dus nodig.

Wet- en regelgeving naturisme in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is naaktrecreatie bij wet niet verboden. En tóch ligt het soms gecompliceerd. Want als andere mensen argwanend tegenover bloot staan, kan de politie worden gebeld. Wil je dit soort zaken voorkomen? Bezoek dan een officiële naturistische locatie.

Alle seizoenen bloot in Groot-Brittannië?

Ook in Groot-Brittannië ligt de nadruk op het zomerseizoen, wat niet wil zeggen dat er geen (indoor) winteractiviteiten zijn. Zo wordt er sinds 2007 in november een naturistisch weekend op Alton Towers ? een themapark met een groot waterpark ? gehouden. Dit trekt elk jaar meer en meer (buitenlandse) bezoekers.

Hoe ervaart de Nederlander Naturisme in Engeland?

Al sinds 1980 genieten Hannie (66) en Hilbrand (61) de Jong met regelmaat van naturistische vakanties. In 2009 stond Groot-Brittannië voor het eerst op het programma. Hilbrand: “Als wij een vakantie plannen, bepalen we altijd eerst ons reisdoel en zoeken er dan een naturistische camping bij. En ik moet zeggen dat het heel goed is geweest dat wij dit voor onze vakantie in Engeland ruim van tevoren zijn gaan regelen. Het viel ons op dat je over het algemeen vrij laat reactie kreeg. We hebben overigens een heerlijke vakantie gehad. Engeland is een prachtig land en wij zijn op drie locaties geweest: Tara Club bij Chipping Sodbury [inmiddels gesloten], Carbeil Naturist Holiday Park in Downderry en Naturist Foundation tussen Orpington en Swanley, dicht bij Londen. Bij de eerste zijn we heel hartelijk ontvangen, hadden we een ruime plek voor de caravan, was alles heel schoon en hebben we genoten van plaatsen als Bristol en Bath. De tweede viel wat tegen, maar de laatste was weer heel mooi. Er was een groot zwembad, een naturistisch wandelpad waar we regelmatig gebruik van hebben gemaakt en genoeg ander vertier.”

Tekst: Laura Thuis m.m.v. Andrew Welch (British Naturism)