Naturisme in Duitsland

Wordt lid
Naturisme in Duitsland

In Duitsland wordt naturisme veel vaker dan in Nederland gekoppeld aan sportactiviteiten. Maar wees niet bang, naturisme is niet alleen maar sport in Duitsland. Er is zó veel naturistisch aanbod, dat er voor elk wat wils is. Viel Spaß!

Oorsprong naturisme in Duitsland

In Duitsland is naaktrecreatie, daar Freikörperkultur (FKK) genoemd, rond 1900 ontstaan. In die tijd kwamen er als reactie op de industrialisatie en verstedelijking diverse nieuwe bewegingen op, zoals vakbonden, sportverenigingen en de Freikörperkultur Bewegung. Het eerste grote FKK-terrein werd in 1905 in het Duitse Lübeck opgericht: Freiluftpark Klingberg.
Vanaf 1933 kreeg de Freikörperkultur Bewegung het echter moeilijk door het nationaal-socialistisch regime. Enkele bewegingen gingen in het geheim door, maar officieel was naturisme in die jaren verboden. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd er weer nieuw leven in de FKK-verenigingen geblazen. Als snel kwamen ze er achter dat ze beter af zouden zijn met een sterke partner naast zich. Die vonden ze in de Deutscher Olympischer Sportbund. De belangrijkste overeenkomst: beide organisaties streven een gezonde leefstijl na. In 1949 werd het Deutscher Verband für Freikörperkultur (DFK), inmiddels de officiële naturistenfederatie van Duitsland, dan ook onderdeel van de sportbond. Dit is ook de reden dat bij de DFK aangesloten verenigingen in eerste instantie FKK-sportverenigingen zijn, gericht op recreatiesporten zoals zwemmen, jeu de boules en volleybal.
De bovenstaande geschiedenis is de geschiedenis van het West-Duitse naturisme. In Oost-Duitsland waren de FKK-verenigingen ook verboden, maar naturisme werd meestal gedoogd. Daarom hadden naturisten in voormalig Oost-Duitsland na de val van de muur ook niet direct de behoefte zich te gaan organiseren.

Wet- en regelgeving naturisme in Duitsland

Er is in Duitsland geen specifieke wet over naaktrecreatie. In de grondwet is het geregeld ‘waar de persoonlijke vrijheid ophoudt en de bescherming van andersdenkenden begint’. Voor naaktrecreatie in Duitsland houdt dit in dat je overal bloot mag zijn, mits je andersdenkenden hiermee niet lastigvalt. In de praktijk staat echter heel duidelijk aangegeven waar bijvoorbeeld een naaktstrand begint. Doordat de meeste naturisten naar FKK-locaties gaan, leidt het in de praktijk nauwelijks tot vervelende situaties.

Alle seizoenen bloot in Duitsland?

De nadruk ligt duidelijk op het voorjaar, de zomer en herfst. De meeste van de circa 150 verenigingsterreinen zijn in de winter gesloten. In de winter kunt je dan ook het beste bij de aangesloten hotels terecht.