Naturisme in Brazilië

Wordt lid
Naturisme in Brazilië

Brazilië is het land van zon, zee, strand en gebronsde lijven. Hoewel in badplaatsen iedereen schaars gekleed door het leven lijkt te gaan, werd naturisme lange tijd niet geaccepteerd. Dankzij internet en tv krijgt naaktrecreatie de laatste jaren steeds meer bekendheid – en daarmee ook aanhangers en nieuwe locaties. Tijd voor een caipirinha op het naaktstrand!

Brazilië is het land van zon, zee, strand en gebronsde lijven. Hoewel in badplaatsen iedereen schaars gekleed door het leven lijkt te gaan, werd naturisme lange tijd niet geaccepteerd. Dankzij internet en tv krijgt naaktrecreatie de laatste jaren steeds meer bekendheid – en daarmee ook aanhangers en nieuwe locaties. Tijd voor een caipirinha op het naaktstrand!

“De afgelopen jaren hebben we er hard aan gewerkt om het naturisme uit de taboesfeer te halen,” legt Carina Moreschi van Brasil Naturista uit. Brasil Naturista verschaft algemene informatie over naturisme in Brazilië. “En dat is dankzij veel media-aandacht en promotie via sociale netwerken goed gelukt!” Inmiddels telt het land met meer dan 200 miljoen inwoners 500.000 naturisten en 35 bij de Braziliaanse Naturisten Federatie (FBrN) aangesloten organisaties, in de vorm van (activiteiten)verenigingen, die doorgaans bij naaktstranden liggen, en pousadas – kleine hotelletjes.

Oorsprong naturisme
De oorspronkelijke bewoners van Brazilië – de indianen – waren naturisten in hart en nieren: zij waren een met de natuur en vonden kleding irrelevant. Toen de Portugezen het land in 1500 koloniseerden, dwongen zij de indianen zich te kleden en zich naar hun normen en waarden te voegen. Slechts enkele stammen gaven daar niet aan toe. De manier waarop er vandaag de dag naakt wordt gerecreëerd, begint bij danseres en actrice Luz Del Fuego, vertelt Carina. “Zij vestigde na de Tweede Wereldoorlog behalve een politieke partij ook een naturistenvereniging op een eilandje bij Rio de Janeiro. Nog steeds vieren we op 21 februari – haar geboortedag – de Dag van het Naturisme.” Doordat militairen rond 1965 het regime overnamen en de politieke partijen verboden, verloor de vereniging veel leden. In de jaren ’70 en ’80 werd naaktrecreatie langzaamaan weer populairder op de stranden bij Rio de Janeiro en São Paulo. Tegenwoordig zijn er op het totaal van tweeduizend (!) Braziliaanse stranden negen officiële naaktstranden en vijftig onofficiële. Vaak is er naturistische accommodatie in de buurt.

Wet- en regelgeving
Naaktrecreatie buiten de daartoe aangewezen plekken is in het overwegend rooms-katholieke land strikt verboden. Op de niet-officiële stranden is er dus altijd de kans een bekeuring te krijgen. “En ben je eenmaal op een naturistische locatie, dan ben je ook verplicht om helemaal bloot te zijn,” vertelt Carina. “Dat is wel een groot verschil met terreinen waar bloot optioneel is, zoals in andere landen op het Amerikaanse halfrond.” De FBrN heeft een gedragscode opgesteld met regels waaraan men zich op naturistische locaties moet houden. Zo is ongevraagd fotograferen of drugsgebruik uit den boze. Op het strand van Tambaba zijn deze regels nog iets aangescherpt en mogen mannen bijvoorbeeld alleen in het gezelschap van een vrouw het terrein betreden.

Alle seizoenen?
Brazilië kent een tropisch tot subtropisch klimaat. De gemiddelde temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25 en 30 graden. Toch kent het land wel een zomer en winter, die door de ligging ten zuiden van de evenaar precies tegenovergesteld zijn aan de Nederlandse seizoenen. Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen ietsje lager dan in de zomer en regent het minder. De beste tijd om in Brazilië op vakantie te gaan is daarom van mei tot en met juli. In het noordoosten ligt dit iets anders vanwege het regenseizoen. Daar kun je het beste terecht van augustus tot en met december.

Meer informatie
NFN heeft zoveel mogelijk informatie over de Braziliaanse verblijfsmogelijkheden verzameld op deze site. Je vindt ze met de locatievinder. Op www.fbrn.org.br en www.brasilnaturista.com vind je meer verenigingen en locaties met bijbehorende mailadressen en websites. Die sites zijn uitnodigend, maar rommelig én in het Portugees. Veel organisaties lijken categorisch mailtjes te negeren en veel telefoonnummers zijn verouderd. Brasil Naturista is overigens wel goed bereikbaar. Op sommige terreinen is een naturistenkaart verplicht.

Tekst: Marike Ooms