Naaktstrand Noordwijk mogelijk rookvrij

Wordt lid

De gemeente Noordwijk gaat voor een primeur: het aanwijzen van rookvrije strandgedeeltes.

Het gezonde strand
De nieuwe strandnota 2022-2026 heeft als titel ‘Het gezonde strand’. De gemeente wil, met haar samenwerkingspartners, de kust zo gezond mogelijk houden. De gemeente gaat onder meer voor een gezonder ecosysteem en gezondere leefomgeving. Zo is het de bedoeling om rookvrije strandzones aan te wijzen, waaronder één van de naaktstranden. Of dit Duindamseslag wordt of Langevelderslag staat niet in de nota vermeld.

Goed voor mens en natuur
Behalve dat niet of minder roken gezonder is voor jezelf, is dat het ook voor het strand: veel badgasten laten namelijk hun peuken op het strand liggen. En die glippen door de mazen van de schoonmaakmachines heen. Ze blijven dus achter en het duurt decennia voordat zij zijn afgebroken door de natuur.

Pilot
Langevelderslag zou een voor de hand liggende keuze zijn. Dit grenst namelijk aan het natuurreservaat Noordvoort tussen Noordwijk en Zandvoort. Overigens betreft het hier een pilot. En het succes is ook afhankelijk van strandbezoekers. Je kunt roken wel ontmoedigen, maar niet verbieden.

De gemeenteraad stemt eind februari over de strandnota. 

Naaktstrand Noordwijk Langevelderslag