Naaktrecreatie in Italië

Wordt lid
naaktrecreatie in Italië

Italië! Het land van de pizza’s en pasta’s, waar familie en de paus heilig zijn, van de olijfbomen en het échte Italiaanse ijs. Bella Italia is een paradijs voor vele vakantiegangers en naaktrecreatie zit hier flink in de lift!

Italië staat bekend om het goede leven, lekker eten, goede wijnen en het uitstekende weer. Veel Nederlanders vieren er vakantie, ook in hun blootje. Het is ook een land met twee gezichten: het rijke, progressieve noorden en het relatief arme, conservatieve zuiden. Naaktrecreatie is er nog niet volledig geaccepteerd, zeker niet in het zuiden. Dat is de reden waarom Italianen die wel bloot willen recreëren hun heil vaak in andere landen zoeken. Maar gelukkig is er steeds meer keuze voor de mensen die wel graag bloot recreëren in Italië! 

Steeds meer blootlocaties in Italië
Italië stond lange tijd bekend als land waar je niet zo heel veel bloot kon recreëren. Een paar jaar geleden konden vakantiegangers nog maar bij tien naturistenresorts en -campings verspreid over ‘de laars’ en één camping op Sardinië terecht, anno 2021 staan er bijna 60 Italiaanse blootlocaties op BlootKompas!. Naaktrecreatie zit in dit land dus flink in de lift. Naast diverse blootcampings en – accommodaties kan je bloot ontspannen op bijna 40 naaktstranden in Italië. Genoeg mogelijkheden om bella Italia te ontdekken! 

Oorsprong van het Italiaanse naturisme
Het lijkt misschien vreemd, maar de oorsprong van het Italiaanse naturisme ligt in Frankrijk bij de toenmalige Club du Soleil van Nice. Italiaanse naaktrecreanten kwamen hier met elkaar in contact en de eerste naturistenvereniging van Italië werd in 1964 opgericht: de Unione Naturisti Italiani. Anno 2021 zijn er 15 organisaties aangesloten bij de overkoepelende Federazione Naturista Italiana (Fenait).

Naaktrecreatie in Italië en de wet- en regelgeving
Er zijn stranden die bij de resorts horen, maar er zijn ook officiële en onofficiële naaktstranden. Het is in Italië alleen niet heel duidelijk wat de regels zijn en als ze er zijn dan verschillen deze per regio. Zo kan je vaak prima op onofficiële plekken bloot zonnen, mits er voldoende andere naaktrecreanten liggen.

Het beste bloot seizoen voor naaktrecreatie in Italië 
Italië staat garant voor goede zomers en is qua weertype globaal in tweeën te delen. Het noorden kent grotendeels een zeeklimaat: relatief milde winters en zomers geen extreme hitte. Het zuiden heeft een mediterraan klimaat met milde winters en vooral warme en droge zomers. Temperaturen die oplopen tot 40 graden zijn hier geen uitzondering.

Warm genoeg
Wil je zeker weten dat de temperatuur lekker genoeg is om bloot te genieten van jouw vakantie? Van mei tot oktober is het over het algemeen lekker warm en kan je de kleding uitlaten. Rond deze periode warmt ook het zeewater snel op. Met name de Adriatische Zee is snel op temperatuur. “Het is daar maximaal 70 meter diep en snel aangenaam om in te zwemmen,” legt Teus uit. Aan de westkust van Italië is het water veel dieper en daardoor komt het langzamer op temperatuur.”