Naaktstrand Ameland

7,7
Zeer goed 8 reviews
Wordt lid

Kenmerken

Algemeen

 • Aan zee
 • Zandstrand
 • Gratis toegang
 • Huisdieren welkom

Beschrijving

Wil je naaktstrand Ameland in Friesland bezoeken? Op deze pagina vertellen we je er alles over. Allereerst goed om te weten: naaktstrand Ameland staat niet aangegeven en is gratis toegankelijk. Lees onderaan deze pagina ook de ervaringen van andere bezoekers van naaktstrand Ameland.

Algemene informatie over naaktstrand Ameland

 

Ameland presenteert zich als een eiland dat van alle toeristische markten thuis is: sporten, actie, museumbezoek, wandelen, uitgaan, wellness, etc. En toch heeft het eiland maar liefst 27 km strand dat jaar op jaar wordt onderscheiden met de Blauwe Vlag, een internationaal keurmerk voor stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. De mooiste natuur vind je aan de oostkant van het eiland met bossen, duinen, moeras en heide. Heerlijk om te wandelen en te fietsen. Wandelen kan je natuurlijk ook op het lange en brede strand. De Waddenzee is de grootste zee ter wereld waar bij eb vlaktes droogvallen. Daarom maakt het deel uit van het Werelderfgoed.

Vanuit het Friese Holwerd neem je de boot naar Ameland. De veerboot doet er 50 minuten over, de sneldienst 20. De auto mag mee naar het eiland, hoewel je er natuurlijk ook alles met de fiets kunt doen. Ameland heeft vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. De boot komt aan in Nes. Vlakbij de
haven vind je een fietsenverhuur.


Sfeer en faciliteiten naaktstrand Ameland

De stranden liggen aan de noordkant van het eiland aan de Noordzeekust. Waar Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog (al dan niet recentelijk) geen aangewezen naaktstranden meer hebben en je overal bloot mag op geschikte plekken, heeft Ameland in 2013 het aantal aangewezen naaktstranden juist ingeperkt.

Het officieel aangewezen naaktstrand ligt tussen paal 18 en 20. Desondanks staan er geen borden. Dit is aan de oostkant van het eiland. De meest naaktrecreanten bezoeken dit strand. Gezien de rust hier is het strand vaak ook geschikt om bloot naar de het eindpunt van het eiland te wandelen.  Er zijn geen voorzieningen. Het dichtstbijzijnde strandpaviljoen is ’t Strandhuys in Buren op ruim 3 km afstand.

Tot 2013 waren er ook officieel aangewezen naaktstranden in Ameland-West (tussen paal 4 en 7 en tussen de strandopgang Ballumer Strandweg en Oranjeweg in Hollum) en Ameland midden (tussen paal 9 en 11 en tussen de strandopgangen Ballumer Blinkert en Westerpad). Hier wordt nog steeds bloot gezond, zij het op beperktere schaal. Juridisch is dit ook in orde: je mag immers bloot zonnen op plekken die hiervoor zijn aangewezen óf plekken die hiervoor geschikt zijn. Drukke plekken of plekken bij strandopgangen zijn dat vaak niet.

Bel in geval van nood alarmnummer 112 of doe (bijv. in geval van overlast) een melding via 0900-8844 (politie).

Routebeschrijving naar naaktstrand Den Hoorn
Parkeerplaats auto: 53.45942, 5.8074 (loopafstand enkele reis: 4,5 km)
Fietsenstalling: 53.46073, 5.88757 (Spijkerpad)
Bushalte: (9292.nl) – Buren aan Zee, Buren (loopafstand  4,5 km enkele reis)

Heb jij foto’s van naaktstrand Ameland in Friesland?
Ben jij op dit naaktstrand geweest en heb je geschikte foto’s voor BlootKompas!? Deel het met ons via info@blootkompas.nl. Alvast bedankt!

Help anderen met jouw ervaring over naaktstrand Ameland
Bijna iedereen op onze website kijkt eerst naar de beoordeling van een blootlocatie voordat ze deze bezoeken. Daarom zouden we jou willen vragen of je misschien een review over de door jou bezochte blootlocatie(s) zou willen schrijven? Wie weet help jij zo iemand bij het maken van zijn/haar keuze! Je kunt een review achterlaten onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Houd je (naakt)strand schoon!
Natuurlijk hebben wij milieu en natuur hoog in ons vaandel staan! Het ligt in onze aard om geen afval op het (naakt)strand achter te laten. Vaak vind je hier ook prullenbakken. Zijn deze vol of staan ze er een keer niet? Neem dan jouw afval mee en laat het niet achter! Alleen zo dragen we ons steentje bij aan een schoon strand en een schone zee! NFN Open & Bloot is partner van Programma Schone Stranden.

Sluit je aan bij NFN Open & Bloot
Locatievinder BlootKompas! is een product van NFN Open & Bloot: de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Je kunt op ons rekenen als het gaat om de promotie van naaktrecreatie en behoud en uitbreiding van naaktstranden en andere mooie openbare recreatieplekken in Nederland.

Sluit je met één klik aan bij NFN Open & Bloot – zo kun je bloot blijven genieten op de mooiste plekjes van Nederland. Kies het lidmaatschap dat bij je past. Lees meer informatie over het lidmaatschap.

Adresgegevens

Adres

Buren
Friesland
Nederland

Navigatieadres

Google coördinaten
53.46586, 5.88206
map Open kaart

Ledenvoordeel

Leden van NFN Open & Bloot krijgen ledenvoordeel bij sommige accommodaties, sauna- en wellnesscentra, campings en op reizen. En je profiteert regelmatig van korting op verschillende producten, zoals hottubs, tenten, verzorgingsmiddelen en verzekeringen.

Benieuwd waar jij ledenvoordeel krijgt? Ontdek hier het actuele ledenvoordeel!

WORD LID VAN NFN OPEN & BLOOT

Ben jij nog geen lid van NFN Open & Bloot? Ontdek dan snel onze verschillende lidmaatschappen, kies de vorm die het beste bij jou past en word lid! Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

 

Word nu lid van NFN

Plaats een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

LET OP: Beoordeel alléén de onderdelen die op deze locatie aanwezig zijn. Is er bijvoorbeeld geen zwemgelegenheid, geef dan geen beoordeling voor het onderdeel ‘zwemmen’. Anders trekt deze beoordeling onterecht het gemiddelde cijfer omlaag.

Ook interessant (telt niet mee in de score)

Je moet akkoord gaan met de voorwaarden

Reviews over deze locatie

7,7
  Blootvriendelijkheid
  9,7
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  9,5
  Faciliteiten
  3
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  2
  Eten en drinken
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  9,1
  Kindvriendelijkheid
  8
  Geschikt voor mindervaliden
  2
6,9

Rust, ruimte en zee

Ik bezocht de locatie Alleen

Heerlijk 5 km. gewandeld naar het einde van het eiland. Daarna weer terug waarbij de wind je heerlijk streelt. Af en toe lekker afkoelen in de branding, een praatje met een collega wandelaar. Heerlijk ontspannen op een prachtig strand. Je waant je in het paradijs.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  8
  Faciliteiten
  4
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  2
  Eten en drinken
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  8
  Kindvriendelijkheid
  8
  Geschikt voor mindervaliden
  2

22 sep 2023 - Kees

6,9

Heerlijk lange wandeling

Ik bezocht de locatie Alleen

Heerlijk wel 5 km kunnen wandelen naar het einde van het eiland. Wel de wagen met toeristen langs zien komen, maar ik weet niet of ik fotomodel was. Lekker afkoelen in de branding. Af en toe een praatje met een collega wandelaar. De wind langs je lichaam.....hherlijk. Om nog eens te doen.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  2
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  2
  Eten en drinken
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  6
  Geschikt voor mindervaliden
  2

22 sep 2023 - Kees

9,2

Ik bezocht de locatie Met vrienden

Na een wadlooptocht via het strand naar Buren gelopen. Je gaat dan automatisch over het hele stuk naakstrand. Zelf ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om lekker de vieze natte wadloopkleren uit te doen, te zwemmen en verder te wandelen. Zowel het strand als de zee was goed warm, weinig wind, perfect strandweer. Hoe dichter bij Buren hoe drukken het wordt, maar tot aan de strandtent (geen naaktstrand) meer nergens echt druk. Publiek was gemengd gekleed/naakt, maar naturisten weten het duidelijk te vinden ondanks gebrek aan borden. Er is om de paar honderd meter een afvalpunt en verder een heerlijk natuurlijk strand, zonder voorzieningen, maar met een prachtige duinenrij.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  6
  Zwemmen
  10

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10

10 sep 2023 - Jelle

8

Weekendje Ameland

Ik bezocht de locatie Met partner

Afgelopen weekend een weekendje Ameland gehad met mijn vriendin. Daar het zaterdag lekker weer was en ik foto's wilde maken voor op deze website zijn we op de fiets gestapt en richting oosten gefietst. Het is dat ik al voorwerk had gedaan anders hadden we het niet gevonden, aangezien er geen bordje staat van naakt/FKK strand. Na onze fietsen gestald te hebben bij het begin van het Meindertspad zijn we begonnen met de wandeling naar het strand. Het is een stukje lopen door de hei, maar het is een prachtig gebied dus dat was geen straf. Die komt pas als je bij de duinen komt. Het pad over de duinen is zwaar doordat het best stijl en het los zand is. Onze tip is dan ook om net buiten het pad te gaan en/of veel pauzes in te lassen. Als je eenmaal boven bent heb je wel een prachtig uitzicht over de Noordzee. Naar beneden is het ook even uitkijken aangezien toen wij er waren het zand scheef was opgestuwd. Daar de wind uit het noorden kwam hebben we een mooi plekje achter een duin gekozen en daar eerst wat uitgerust. Daarna zijn we naar de vloedlijn gelopen om even het water temperatuur te voelen. Op dit moment waren wij nog steeds de enigen op het hele strand daar. Pas toen we weer terug waren op ons plekje kwam er een man alleen die een stuk verderop op het strand ging liggen. en een kwartiertje later kwam er een stel met hond die ook verderop gingen liggen. Aangezien mijn vriendin voor het eerst op een naaktstrand was en wij nog alleen waren hadden wij onze kleren nog aan. Ik heb mij toen tot op zwembroek uitgekleed.(helemaal naakt was voor mijn vriendin nog even te) Vlak daarna kwamen er nog man alleen en een stel het strand op. Wij zijn even later nogmaals naar de vloedlijn gegaan. Ondertussen was het stel 100 meter verderop heerlijk naakt de zee ingegaan en bij de waterlijn heb ik mijn zwembroek ook uitgedaan en ben de zee ingegaan. Toen mijn vriendin zag hoe ik lekker naakt in de golven zat wilde ze dit ook. We hebben snel de kleren terug op onze plek gelegd en zijn samen naakt het water ingegaan. Dit was voor haar een hele grote overwinning. Ze vond het een geweldige ervaring en wil dit zeker vaker doen. Uiteindelijk waren er (inclusief ons) vier stellen waarvan 1 Duits stel die helemaal niet naakt ging (ook dit kan en mag gewoon op een naaktstrand) en een kind bij hun hadden. en 2 mannen alleen en een hond. lekker rustig dus. Helaas was de zondag het weer te guur om op het strand te gaan liggen anders hadden we er zeker weer gelegen. Mijn vriendin is helemaal om.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Faciliteiten
  2
  Zwemmen
  10

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  2

30 aug 2022 - Thomas B.

8,4

Rustig strand

Ik bezocht de locatie Alleen

Wat heerlijk rustig is het bij dit strand. Ik ben hier 2x een dag geweest. Aan het eind van het Jan Sietjespad is een parkeerplaats. Via de duinovergang kom je bij paal 17,2 uit. Dus het is dan maar 800 meter naar rechts, naar paal 18. In de duinpannetjes kun je uit de wind liggen. Ik was hier in augustus. Maar er waren heel weinig mensen naakt aan het recreëren. Er kwamen wel wat geklede wandelaars voorbij. En regelmatig een trekker met een kar vol mensen voor een strandrit. De trekkers hielden wel afstand van een koppeltje nudisten wat op het strand lag.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  2
  Zwemmen
  10

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  2

28 aug 2022 - Anne

6,8

Genoten

Ik bezocht de locatie Met een groep

Wij waren met een groep vrienden en vriendinnen een week met vakantie op Ameland. Tijdens ons verblijf hebben wij ook het naaktstrand bezocht. Onze groep heeft, doordat het nogal waaide, in de duinen liggen zonnen. Een hele fijne middag gehad. Af en toe liepen er, voornamelijk mannen,langs sommigen maakt Even een praatje en liepen dan verder. Andere kwamen even bij ons liggen, een enkeling ging op afstand liggen. Al met al een leuke, gezellige sfeer, zeker voor herhaling vatbaar. De onverwachte ontmoetingen zijn juist zo leuk.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Faciliteiten
  2
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  2

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  2

23 jan 2022 - Tjeerd

9,3

Ameland-Oost

Ik bezocht de locatie Met partner

Het officiële naaktstrand van Ameland ligt tussen paal 18 en 20. Het is er vooral rustig en schoon. Er zijn geen voorzieningen wat betreft horeca, sanitair, speelvoorzieningen etc. Voor minder validen is het bijna niet bereikbaar. Er zijn twee manieren om er te komen. Op de fiets via het fietspad richting Oerd. Ergens halverwege loopt het Mijndertspad. Volg dit pad en komt uit bij strandpaal 19, midden op het naaktstrand. Je kunt ook via strandslag Buren, bij het strandpaviljoen het strand op dan ik het 3 kilometer lopen naar strandpaal 18 waar het officiële naaktstrand begint. Dit hebben wij ook gedaan, gekleed begonnen bij de duinovergang, maar ergens tussen paal 16 en 17, hebben we er een blote wandeling van gemaakt tot halverwege paal 20. Op de terugweg hebben we bloot terug gewand tot we de eerste geklede badgasten zagen. Misschien kan NFN wel een richtingbordje plaatsen bij het mijndertspad. Er komen daar veel fietsers langs. Duitse toeristen die in hetzelfde appartementcomplex verbleven als wij hadden al een week tevergeefs naar het FKK strand gezocht. Ze wisten wel dat het tussen strandpaal 18 en 20 was, maar dan moet je wel weten waar dat is.

  Blootvriendelijkheid
  8
  Hygiëne
  10
  Zwemmen
  10

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  6
  Geschikt voor mindervaliden
  2

12 sep 2021 - Anne

Ik bezocht de locatie Alleen

Op het strand is het mooi rustig, af en toe lopen er mensen langs. De meeste mensen liggen in de duinen, als je een rondje loopt ontdek je dat er best wel een aantal zijn. Van jong tot oud, de meeste willen wel een praatje maken.

Ook interessant (telt niet mee in de score)

16 aug 2021 - Bob

Contactinformatie

Contactinformatie

E-mail
Telefoon
Website