NFN Open & Bloot in 2021: het jaaroverzicht!

Wordt lid
BlootKompas! Naaktzwemmen op fijne naaktrecreatie locaties allemaal te vinden via blootkompas.

In 2021 vierden we ons 60-jarig jubileum, werkten we aan onze nieuwe tariefstructuur, verbeterden ons Ledenportaal en waren betrokken bij veel zaken die spelen binnen gemeentes en recreatieschappen. We kijken dan ook met trots terug op 2021! Want er waren beperkingen, maar we hebben niet stil gezeten en samen veel werk verzet.

In dit jaaroverzicht lees je de hoogtepunten van afgelopen jaar. We danken jou voor jouw lidmaatschap, hiermee heb je ons geholpen om weer een stapje dichter bij ons doel te komen: een Nederland waarin iedereen de keuze heeft om op zijn of haar manier in alle vrijheid bloot te recreëren en waarin anderen die keuze respecteren.

We wensen jou hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2022! 

Organisatie

In 2021 completeerden we de Ledenraad, alle 16 stoelen zijn gevuld. De Ledenraad kwam in 2021 vier keer bij elkaar om te vergaderen. De Raad van Toezicht heeft een nieuwe voorzitter gekregen. 

Ook onze veiligheidscommissie behandelde dit jaar weer diverse dossiers. De NFN-jaarkaart is een belangrijk middel om het veiligheidsprotocol uit te voeren. Hierin hebben wij afspraken vastgelegd over hoe om te gaan met meldingen van ongewenst gedrag. Het doel hiervan is om dit ongewenste gedrag te voorkomen en tegen te gaan. In uiterste gevallen zorgen we ervoor dat een pleger van ernstig ongewenst gedrag geen toegang meer krijgt tot de georganiseerde naaktrecreatie. 

De bij NFN aangesloten verenigingen kwamen in drie keer digitaal samen in de Verenigingskamer. Sprekers behandelden hier uiteenlopende thema’s zoals de WBTR, omzetbelasting, veiligheid en verenigingskunde. Daarnaast konden de besturen weer gebruikmaken van collectieve inkoop van licenties en verzekeringen. Ook lukte het NFN om, op verzoek van de aangesloten verenigingen, bij de Belastingdienst uitstel te krijgen voor het afdragen van omzetbelasting door verenigingen tot 2023. Dit jaar hing bij maar liefst 37 naturistenverenigingen het Prettig Bloot-bord aan de gevel. En daar zijn we heel blij mee!

jaaroverzicht - campagne

Multimediacampagne: ‘Voel je vrij, geef je bloot!’

NFN Open & Bloot lanceerde begin juli via het merk BlootGewoon! een landelijke multimediale bewustwordingscampagne met de titel ‘Voel je vrij, geef je bloot’. Hiermee wil NFN bloot recreëren op de kaart zetten en laten zien hoe naaktrecreatie anno 2021 eruitziet. De vele media-aandacht veroorzaakte een storm van hoofdzakelijk positieve reacties. De tv-campagne kreeg dan ook een vervolg in de eerste week van september. Gemist? Ontdek hier de landelijke campagne

jaaroverzicht - belangenbehartiging

Gemeente Zeewolde

In december 2020 verbood de gemeenteraad naaktrecreatie in heel Zeewolde, met uitzondering van naaktstrand ’Het Laaksestrand’. Het doel was om hiermee het bloot wandelen in het Horsterwold aan banden te leggen. Inmiddels loopt er een rechtszaak tussen NFN en de Gemeente Zeewolde: volgens NFN kunnen gemeenteraden plekken aanwijzen voor naaktrecreatie, maar nooit verbieden. Het gaat dus om een principiële uitleg van de wet op naaktrecreatie (art. 430a WvS). Dit wordt vervolgd in het nieuwe jaar.

Naaktstrand Ellerstrand Dronten

Het naaktstrand Ellerstrand in Dronten kwam zonder beheerder te zitten en werd niet meer onderhouden. Het strand verwaarloosde zienderogen. NFN Open & Bloot trok aan de bel en ging in gesprek met de Gemeente Dronten en de vaste bezoekersgroep. Na een succesvolle handtekeningenactie stelde de gemeente de plannen bij en gaat de gemeente samen met naaktrecreanten op zoek naar een nieuwe beheerder.

Naaktstrand De Potten Sneek

De gemeente Súdwest Frieslân maakte een toekomstvisie voor recreatiegebied De Potten. Het idee was om meer bezoekers naar het recreatiegebied te trekken door aanleg van een stadsstrand met horeca en sportieve activiteiten. In de oorspronkelijke plannen was geen plaats meer voor naaktrecreatie. Dankzij interventie van NFN werd het naaktstrand weer in de plannen opgenomen. Uiteindelijk was er in de gemeenteraad te weinig draagvlak in de totale plannen voor het gebied. De plannen worden opnieuw gesmeed. Dit wordt vervolgd in 2022.

Naaktstrand Hoek van Holland

Op 17 maart kopte het Schiedams Nieuws dat naaktrecreatie in Hoek van Holland onzeker wordt. Aanleiding voor NFN Open & Bloot om onmiddellijk contact te zoeken met de gemeente Rotterdam en de gemeente te voorzien van goede informatie over het naaktstrand. NFN deed hiervoor een oproep onder de bezoekers, die massaal reageerden. Begin december berichtte de gemeente Rotterdam NFN Open & Bloot dat er geen plannen zijn om het naaktstrand van Hoek van Holland op te heffen en dat er misschien horeca op het naaktstrand komt. Goed nieuws!

Naaktzwemuren Overbosch Den Haag

De bezoekers van het blootzwemuur in zwembad Overbosch wachtte een onaangename verrassing. Op een briefje in het zwembad lazen zij dat het blootzwemmen (tijdelijk) wordt opgeheven met ingang van 1 januari a.s. De gemeente heeft vanwege de ‘corona-sluitingen’ een grote achterstand met het leszwemmen voor kinderen en maakt gedwongen plek vrij op de stedelijke zwemagenda om de achterstand in te lopen. Een aantal gedupeerde zwemmers vroeg hulp aan NFN Open & Bloot. Dit resulteerde in een gesprek tussen NFN, de vaste bezoekers van het zwemuur en het management van de Haagse sportvoorzieningen. 

Naaktstrand Bussloo

Het hele jaar was het onrustig rondom het naaktstrand in Bussloo. Allereerst werd het naaktstrand helaas verkleind. Verder wilden gebiedsbeheerder Leisurelands en de Gemeente Voorst het recreatiegebied een nieuwe kwaliteitsimpuls geven en meer bezoekers trekken. Eén van de ideeën was om een (fiets)pad voor ‘een rondje Bussloo’ over het naaktstrand aan te leggen. Tijdens de gesprekken hierover met de gemeente hadden NFN en de bezoekersgroep al duidelijk gemaakt dat dit na de inkrimping voor hen geen optie was. In december werd bekend dat de gemeente niet verdergaat met dit Masterplan. 

Naaktstrand Maasvlakte 2 Rotterdam

Eneco werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan de ontwikkeling van een windpark van 22 windmolens, waarvan er 12 op het strand komen te staan. De specifiek aangewezen plek is het strand ten noorden van het prachtige naaktstrand Maasvlakte 2. NFN Open & Bloot is in gesprek met Eneco om te zorgen dat de consequenties voor het naaktstrand zo beperkt mogelijk blijven.

Naaktstrand Oesterdam Tholen

De Zeeuwse gemeente is voornemens om vlak bij het naaktstrand en de ligweide de funderingen van de verdronken stad Reimerswaal bloot te leggen. Deze stadsmuur wordt dan teen toeristische attractie. Deze mensen lopen dan slechts op een paar honderd meter van de ligweide en dat heeft invloed op de privacy van de bezoekers. NFN is betrokken bij de planvorming van de Gemeente Tholen om de privacy van de naaktstrandbezoekers te waarborgen.

Naaktstrand Neeltje Jans

Bij belangenbehartiging hoort ook dat je soms niet je zin krijgt: in oktober vroeg NFN Open & Bloot de gemeente Veere om het Zeeuwse naaktstrand Neeltje Jans te vergroten. Helaas voor ons en ondanks de goede samenwerking tussen vaste bezoekers en gemeente in het voortraject, meldde de burgemeester in november hier niets voor te voelen.

jaaroverzicht - strandborden

Strandborden

Op de NFN-strandborden staat een duidelijke gedragscode voor het naaktstrand. Daarom stimuleert NFN strandbeheerders deze borden te plaatsen. Afgelopen jaar lukte dit bij de Gemeente Den Haag voor de stranden van ScheveningenWestduinpark en Kijkduin. Deze strandborden zijn ook direct geplaatst. Daarnaast stuurden we ook strandborden naar de bezoekersvereniging van naaktstrand Brielse Meer en het recreatieschap Geestmerambacht

jaaroverzicht - magazines

Magazines

Ook in 2021 lukte het ons om weer vier bomvolle, prachtige magazines te maken. Twee keer UIT! en twee keer BlootGewoon!. De eerste UIT! van dit jaar was onze speciale jubileumeditie, in het kader van ons 60-jarig jubileum. Wat ons betreft, een magazine met een gouden rand!

jaaroverzicht - in de media

In de media

Afgelopen jaar kon je NFN op verschillende plekken in de media tegenkomen. We werkten mee aan artikelen in De Volkskrant, NRC & VROUW Magazine, waren te horen op de radio bij Radio 1, Radio 5, RTV Drenthe en RTV Utrecht. Op TV werkten we mee aan Danny’s Wereld, RTL Nieuws, Editie NL en RTL Boulevard. Onze persberichten rondom de Nationale Toplessdag, de Open Dag Naaktrecreatie en de landelijke tv- en radiocampagne zijn veelvuldig geplaatst in lokale media, zowel on- als offline.

jaaroverzicht - activiteiten

Activiteiten live en online

Afgelopen zomer konden sportievelingen meedoen aan de wadlooptocht naar Schiermonnikoog, het volleybaltoernooi bij Athena Ossendrecht en het pétanquetoernooi bij Chamavi in Almere. Daarnaast reikte Koert-Jan de Bruijn digitaal de BlootKompas! Awards uit, organiseerden we de Nationale Toplessdag en de Nationale Open Dag Naaktrecreatie met virtuele rondleidingen.

jaaroverzicht - prettig bloot

Prettig Bloot-label

Kom je op een blootlocaties waar het Prettig Bloot-gevelbord aan de muur prijkt? Dan kom je op een plek waar jij je bloot altijd vrij en op je gemak kunt voelen. Als beginner, als doorgewinterde blootganger, alleen of met een gezin met kinderen. Iedereen vindt zijn of haar draai op een Prettig Bloot-locatie! NFN Open & Bloot maakt eenduidige afspraken met locaties die het Prettig Bloot-label voeren. Locaties met dit label streven de volgende kernwaarden na: veiligheid, vrijheid, respect, openheid en gastvrijheid.

jaaroverzicht - blootkompas mockup

BlootKompas! gegroeid

Onze locatievinder BlootKompas! groeide dit jaar naar 1850 blootlocaties wereldwijd! De vele reviews die ook in 2021 binnenstroomden helpen naaktrecreanten met het zoeken naar hun perfecte blootvakantie of dagje uit! Zoek jij nog een blootlocatie of ben je ergens geweest en wil je anderen helpen door een review achter te laten? Neem dan een kijkje op BlootKompas!

jaaroverzicht - webshop

Nudie jubileumproducten

Speciaal voor ons jubileumjaar ontwikkelden we drie nieuwe producten met het figuurtje Nudie uit onze merken voor in onze webshop. De thermosfles, het memo-spel en de unieke puzzel ‘Het Naaktstrand’ van 1.000 stukjes. Grote kans dat jij een van deze producten al ergens gezien hebt, want ze vlogen de deur uit!