Naturisme in Slovenië:  De grondlegger van het naturisme in Slovenië is de Zwitserse arts Arnold Rikli. In 1855 begon hij in het plaatsje Bled met water- en luchtbaden. Een aantal jaren eerder was hij daar per toeval in een thermale bron gestapt en spontaan hersteld van een aantal lichamelijke ongemakken. De essentie van zijn behandelmethode was zwemmen in koud water, zonnebaden en wandelen, allemaal bloot.

Steeds meer mensen uit binnen- en buitenland kregen lucht van deze behandelingen en kwamen naar Bled om ziekten te voorkomen en de gezondheid te bevorderen. Inmiddels staat Slovenië bekend om zijn kuuroorden: er zijn er achttien. In 1988 wordt de Zveza društev naturistov Slovenije (ZDNS) opgericht, de Sloveense naturistenfederatie.

Er zijn enkele honderden kilometers aan fiets- en mountainbikepaden en ruim 16.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. En dit allemaal in een land dat in oppervlakte maar de helft van Nederland is en slechts 1200 kilometer van onze grens ligt.

Het ongerepte, bergachtige Slovenië biedt een hoop moois voor mensen die graag in het buitenleven vertoeven, en daarnaast een aantal plekken waar je uit de kleren kan.

Wet- & regelgeving naturisme in Slovenië

Volgens de Sloveense wet is het expliciet tonen van de geslachtsorganen verboden, vertelt Maja Penco van de ZDNS. “Maar er is nog nooit iemand voor beboet.” Dit is dus enkel om buitensporigheden te voorkomen en naaktrecreatie lijkt daar niet onder te vallen. Verder is er geen speciale wet waarin het naturisme in Slovenië is opgenomen.

“Je mag dus overal bloot recreëren als je verder niemand tot last bent. In sauna’s is het gebruikelijk om bloot te zijn. En in zwembaden mag je ook bloot zwemmen, tenzij er nadrukkelijk in de regels staat dat je badkleding moet dragen.”

De ZDNS heeft ongeveer negenhonderd leden en er zijn zo’n honderdduizend Slovenen die regelmatig bloot van de zon genieten. Die kunnen in eigen land naar de geheel naturistische camping Mali Raj of naar de textielcampings Smlednik en Terme Banovci, waar een apart gedeelte voor naturisten is.

Verder zijn er diverse sauna’s, een handvol naaktstranden en een naturistische wandelroute.

Alle seizoenen?
De beste maanden voor een vakantie in Slovenië zijn mei tot en met september. Dan is het in de lager gelegen gebieden, waar de meeste plekken voor naaktrecreatie liggen, vaak warm. De 30 graden wordt regelmatig aangetikt, maar dat heeft ook als gevolg dat er met enige regelmaat een bui kan vallen.

Het land is natuurlijk niet voor niets zo groen. Door het wisselvallige karakter van het weer kiezen veel Slovenen zelf voor het altijd stabiele klimaat van buurland Kroatië.