Naaktstrand Maasvlakte 2: overlast door werkzaamheden in 2022

Wordt lid

Eneco begint dit voorjaar met het bouwen van de windturbines op het strand van Maasvlakte 2. De werkzaamheden op het strand vinden plaats van april tot en met september. De voorbereidingen beginnen eerder. Uit veiligheidsoverwegingen worden het stille (extensieve) strand en de weg achter het strand afgesloten voor het publiek van half februari tot november. De grote parkeerplaatsen blijven gewoon bereikbaar. Gedetailleerde informatie lees je hier.

Overlast naaktstrand
De eerste windturbine komt een paar honderd ten meter ten westen van het naaktstrand te staan. Het afsluithek van het strand komt dus direct naast het naaktstrand te staan. De overlast voor het naaktstrand zal waarschijnlijk vooral bestaan uit het geluid van de werkzaamheden van de turbines die het dichtst bij het naaktstrand komen. De inkijk vanuit het hek wordt afgeschermd.
Omdat het naaktstrand best wel druk kan zijn in de zomer, zoeken veel naaktrecreanten de rust op van het stille strand. Dit is dus dit seizoen ook niet mogelijk. NFN Open & Bloot en Eneco hadden daarom de gemeente Rotterdam gevraagd het naaktstrand tijdelijk een stuk op te rekken in oostelijke richting. De gemeente heeft dit verzoek helaas niet gehonoreerd. Het zal dit jaar dus ook drukker worden op het naaktstrand.

Naaktstrand wel officieel vergroot
Het goede nieuws (maar nu ook een beetje verwarrend) is dat de gemeente Rotterdam in december het naaktstrand officieel met 500 meter heeft verlengd. Volgens de APV begint het naaktstrand ten noorden(westen) van de noordelijkste strandopgang en loopt geen 500 meter, maar 1000 meter door. Dit op verzoek van naaktstrandbezoekers en NFN. Maar hiervan profiteren we dus pas vanaf 2023.

Na de periode van het aanvragen gaat Eneco dus nu echt beginnen met de bouw van het windpark dat vanaf 2023 maar liefst 138.000 huishoudens gaat voorzien van groene stroom.