Naaktstrand Bergen-Schoorl

6,6
Goed 17 reviews

Kenmerken

Algemeen

 • Officieel naaktstrand
 • Aan zee
 • Zandstrand
 • Gratis toegang

Faciliteiten

 • Eetgelegenheid

Ledenvoordeel

Leden van NFN Open & Bloot krijgen ledenvoordeel bij sommige accommodaties, sauna- en wellnesscentra, campings en op reizen. En je profiteert regelmatig van korting op verschillende producten, zoals hottubs, tenten, verzorgingsmiddelen en verzekeringen.

Benieuwd waar jij ledenvoordeel krijgt? Ontdek hier het actuele ledenvoordeel!

WORD LID VAN NFN OPEN & BLOOT

Ben jij nog geen lid van NFN Open & Bloot? Ontdek dan snel onze verschillende lidmaatschappen, kies de vorm die het beste bij jou past en word lid! Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

 

Word nu lid van NFN

Beschrijving

Wil je naaktstrand Bergen-Schoorl in de gemeente Bergen (Noord-Holland) bezoeken? Op deze pagina vertellen we je er alles over. Allereerst goed om te weten: naaktstrand Bergen-Schoorl staat goed aangegeven en is gratis toegankelijk. Lees onderaan deze pagina ook de ervaringen van andere bezoekers van dit naaktstrand.

Algemene informatie over naaktstrand Bergen-Schoorl

De gemeente Bergen heeft maar liefst 24 km kust. Het strand is verdeeld in verschillende zones. Deze worden op het strand aangeduid met kleuren: oranje (activiteitenstranden), geel (zonnestranden) en roze (naaktrecreatie). Lees hier meer en download de gemeentefolder.

Er zijn twee strandgedeeltes officieel aangewezen voor naaktrecreatie: Egmond Binnen en Bergen-Schoorl. Tussen deze stranden ten noorden van Egmond is een strand geschikt voor naaktrecreatie. Hier vindt dit dus ook plaats.

Bergen aan Zee en Schoorl aan Zee maken deel uit van de gemeente Bergen. Het naaktstrand ligt tussen de beide dorpen in. Het naaktstrand maakt deel uit van de hoge en woeste Schoorlse Duinen, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Behalve wandelen en fietsen, kan je hier ook goed mountainbiken. Oorspronkelijk waren hier alleen duinen en zand, door het natuurbeheer van 100 jaar is het een afwisselend landschap geworden met strand, duinen, bossen en heide. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. In Bergen aan Zee vind je een van de weinige zeeaquaria van Nederland.

Sfeer en faciliteiten naaktstrand Bergen-Schoorl

Naaktrecreatie is toegestaan tussen de strandpalen 29,5 en 31,5. Het staat aangegeven: let op de roze strandpalen. Op het naaktstrand zelf zijn geen faciliteiten. Het strand is mooi en breed en heerlijk rustig. Het is het drukst aan de kant van Bergen aan Zee.

Het strand is dan ook het best bereikbaar vanuit Bergen aan Zee. Ga bij strandslag Bergen aan Zee Noord (strandslag 24) naar het noorden. Hier wordt al vanaf paal 32 naakt gerecreëerd voorbij Strandpaviljoen Noorderlicht. Officieel is dit activiteitenstrand, maar oorspronkelijk begon hier al het naaktstrand. Omdat het officiële begin van het naaktstrand nog 500 meter verder lopen is, liggen ook hier mensen dus al bloot. Als er geen activiteiten zijn, is dit strandgedeelte juridisch ook geschikt voor naaktrecreatie. NFN Open & Bloot en de gemeente Bergen hebben afgesproken om hier praktisch mee om te gaan. Dit betekent dat strandbezoekers hier in principe met rust worden gelaten door boa’s of politie.

Vanuit Schoorl aan Zee is het strand het best per fiets of te voet bereikbaar. Daarom is dit het rustigste deel van het naaktstrand. Ga bij strandslag Schoorl aan Zee Zuid (strandslag 22) naar het zuiden. Bij deze strandafslag is strandpaviljoen Paal 29.

Bel in geval van nood alarmnummer 112 of doe (bijv. in geval van overlast) een melding via 0900-8844 (politie).

Routebeschrijving naar naaktstrand Bergen-Schoorl

Vanuit Bergen aan Zee
Parkeerplaats auto: 52.66429, 4.62964 (C.F. Zeiler Boulevard – loopafstand ruim 1 km enkele reis naar het noorden)
Fietsenstalling: 52.66531, 4.62993 (C.F. Zeiler Boulevard – loopafstand ruim 1 km enkele reis naar het noorden)
Bushalte: Bergen aan Zee, Verspyckweg (ov9292.nl) – loopafstand 1,5 km enkele reis

Vanuit Schoorl aan Zee
Parkeerplaats auto: 52.71233, 4.64155 (Hargen aan Zee) – loopafstand 2,5 km enkele reis naar het zuiden
Fietsenstalling: 52.69671, 4.63658 (Strandslag Schoorl aan Zee Zuid) – loopafstand 700 m enkele reis

Heb jij foto’s van naaktstrand Bergen-Schoorl in Noord-Holland?

Ben jij op dit naaktstrand geweest en heb je geschikte foto’s voor BlootKompas!? Deel het met ons via info@blootkompas.nl. Alvast bedankt!

Help anderen met jouw ervaring over dit naaktstrand

Bijna iedereen op onze website kijkt eerst naar de beoordeling van een blootlocatie voordat ze deze bezoeken. Daarom zouden we jou willen vragen of je misschien een review over de door jou bezochte blootlocatie(s) zou willen schrijven? Wie weet help jij zo iemand bij het maken van zijn/haar keuze! Je kunt een review achterlaten onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Houd je (naakt)strand schoon!

Natuurlijk hebben wij milieu en natuur hoog in ons vaandel staan! Het ligt in onze aard om geen afval op het (naakt)strand achter te laten. Vaak vind je hier ook prullenbakken. Zijn deze vol of staan ze er een keer niet? Neem dan jouw afval mee en laat het niet achter! Alleen zo dragen we ons steentje bij aan een schoon strand en een schone zee! NFN Open & Bloot is partner van Programma Schone Stranden.

Sluit je aan bij NFN Open & Bloot

Locatievinder BlootKompas! is een product van NFN Open & Bloot: de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Je kunt op ons rekenen als het gaat om de promotie van naaktrecreatie en behoud en uitbreiding van naaktstranden en andere mooie openbare recreatieplekken in Nederland.

Sluit je met één klik aan bij NFN Open & Bloot – zo kun je bloot blijven genieten op de mooiste plekjes van Nederland. Dat kan al voor € 2,50 per maand. Lees meer informatie over het lidmaatschap.

Plaats een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

LET OP: Beoordeel alléén de onderdelen die op deze locatie aanwezig zijn. Is er bijvoorbeeld geen zwemgelegenheid, geef dan geen beoordeling voor het onderdeel ‘zwemmen’. Anders trekt deze beoordeling onterecht het gemiddelde cijfer omlaag.

Ook interessant (telt niet mee in de score)

Je moet akkoord gaan met de voorwaarden

Reviews over deze locatie

6,6
  Blootvriendelijkheid
  8,9
  Hygiëne
  8,8
  Prijs / kwaliteit
  7,1
  Faciliteiten
  4,8
  Zwemmen
  8,7
  Staat van het sanitair
  4
  Eten en drinken
  4,6

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  8,9
  Kindvriendelijkheid
  7,6
  Geschikt voor mindervaliden
  3,8
4

Verdwenen horeca

Ik bezocht de locatie Met partner

Een van de laatste zomerse dagen van het jaar. Textielgedeelte bij Bergen aan Zee en strandpaviljoen Noord was afgeladen vol, waardoor de geklede recreanten wellicht wat verder richting het Noorden waren gaan liggen. Na paal 32.500 begon het naaktgedeelte. (Zij het nog niet officieel, volgens onze informatie). Zeer uitgestrekt stuk naaktstrand. We zijn niet helemaal naar Schoorl gelopen. Er stond een gesloten strand paviljoen. Of dat De Witte was waar in andere recensies over gesproken wordt weten wij niet. Bij het naastgelegen Loods aan Zee (een verenigings gebouwtje voor strandspullen etc.) gevraagd naar strandpaviljoen De Witte. Maar de naam zei hen niets. Volgens de beheerder van Loods aan Zee was het eerstvolgende strandpaviljoen bij Schoorl was en dat dat een uur verder lopen was. Vandaar teruggelopen naar paviljoen Noord voor lunch. Op het naaktgedeelte zelf heerlijk rustig gelegen. Fijn zand, rustige (ondiepe) zee. Allemaal zeer gemoedelijk. In tegenstelling van de beschrijving op deze site hebben wij (dus) geen gelegenheid aangetroffen voor eten, drinken of sanitair.

  Blootvriendelijkheid
  8
  Hygiëne
  6
  Prijs / kwaliteit
  2
  Faciliteiten
  2
  Zwemmen
  6
  Staat van het sanitair
  2
  Eten en drinken
  2

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  4
  Kindvriendelijkheid
  4
  Geschikt voor mindervaliden
  4

10 sep 2023 - Daan

6,3

Het vrije strand

Ik bezocht de locatie Alleen

Als je het naaktstrand Bergen/Schoorl vanaf de Kerf benadert, wandel je door een duinomgeving waar je je op een onbewoond eiland waant. Als je bij het strand aankomt zie je een uitgestrektheid, waar tijdens na- en voorseizoen niemand te zien is. Een strand waar je volledige vrijheid kunt ervaren

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  2
  Zwemmen
  8
  Staat van het sanitair
  2
  Eten en drinken
  2

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  4
  Geschikt voor mindervaliden
  2

22 aug 2023 - Matt Delahaij

9,7

Rustig naaktstrand

Ik bezocht de locatie Alleen

Ik heb hier mijn eerste bezoek aan een naaktstrand gebracht. Het was heerlijk. Ondanks het hete weer zeer rustig. Goede mix van leeftijden jong en ouder (30 tot 70) zoals ik kon inschatten. Het strand is breed en langs het water lopen soms wat mensen in badkleding op en neer. Die zijn makkelijk te ontwijken. Ik begon in de duinen om te zien hoe het gaat en rustig mijn kleding uit te doen. Na een tijdje zonnen ben ik het strand opgegaan en het water ingeweest. Echt heel relaxt. De mede naakte mensen aanschouwen je heel relaxt op ruime afstand, zodat je nergens voor hoeft te schamen. Ik heb mijn nieuwe hobby gevonden en kom hier zeker nog eens terug.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  10
  Zwemmen
  10
  Eten en drinken
  8

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10

21 jun 2023 - Michiel

9

lekker rustig op een warme dag

Ik bezocht de locatie Met partner

Prettig naaktstrand. Niet zo heel ver lopen vanaf de parkeerplaats. En er was plek genoeg; anders dan dichtbij de strandpaviljoens waar het wel druk was. Ben vorige week 3 keer geweest en kom graag nog eens terug.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Zwemmen
  8

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  4

09 sep 2022 - luc

6

Genieten op rustig strand

Ik bezocht de locatie Alleen

Heerlijk naar het naaktstrand in Schoorl geweest, lekker rustig ondanks het zomerse weer. Lekker gewandeld. Helaas is 95% van de wandelaars gekleed, waarvan bijna niemand in badkleding. Korte broek en shirt of jurk is de 'dresscode'.

  Blootvriendelijkheid
  8
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  4
  Faciliteiten
  4
  Zwemmen
  8
  Staat van het sanitair
  4
  Eten en drinken
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  4
  Geschikt voor mindervaliden
  4

19 jun 2022 - Frans

8,7

Heerlijk groot naaktstrand

Ik bezocht de locatie Alleen

Geweldig dat je zo lang naakt kan wandelen over het strand. Natuurlijk jammer dat er geen strandtentje op het naaktstrand zit, maar ach dan zelf maar iets mee. Fijn dat er prullenbakken staan op enkele plekken! Ziet er goed opgeruimd uit. Er lopen inderdaad ook geklede mensen, maar dat vondt ik geen probleem. Kon dat op alle stranden maar zo zijn dat iedereen deed waar die zich fijn bij voelde.

  Blootvriendelijkheid
  8
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  8

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10

17 jun 2022 - Ricardo

8,6

Heerlijke plek .

Ik bezocht de locatie Alleen

Heerlijke plek om van de rust te genieten, een stukje lopen maar dan heb je ook wat.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  8
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  6
  Eten en drinken
  6

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  8
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  2

19 sep 2021 - Caroline

5,4

een stil en rustig naaktstrand zonder poespas.

Ik bezocht de locatie Alleen

Gezien de afstand vanaf de verharde weg minder geschikt voor mensen met een wandelhandicap.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  2
  Faciliteiten
  2
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  2
  Eten en drinken
  2

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  8
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  2

22 dec 2020 - Gerard ten Brake

6,6

Heerlijk strand maar teveel kleding!!!

Ik bezocht de locatie Met partner

Super lekker strand, vooral helemaal in het midden bij de strekdammetjes. Was hier met mn vrouw om heerlijk van een rustig strand te genieten op hemelvaart. Wat mij heel erg opviel is dat er eigenlijk meer mensen kleding aan hadden dan dat er mensen naakt aan het recreëren waren. De mensen die echt voor het naakt strand kwamen, lagen dan ook op een gegeven moment allemaal bij ons.. misschien dat de gemeente hier wat bordjes kan plaatsen? Groetjes M&D

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  10
  Faciliteiten
  4
  Zwemmen
  8
  Staat van het sanitair
  2
  Eten en drinken
  2

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  8
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  2

28 mei 2020 - M

9,1

Eerste keer naakt

Ik bezocht de locatie Alleen

Naakt zijn, het is bevrijdend. Het geeft een goed gevoel. Maar het roept ook gevoelens van schaamte op. Vooral wanneer je nog nooit voor vreemden naakt bent geweest. Vandaag was echter de dag in mijn 27 jarige bestaan als man om de barrière te doorbreken. Ik besloot om te doen wat ik stiekem al heel lang wilde doen maar niet gedurfd had; een naaktstrand bezoeken. Op weg naar Bergen aan Zee begonnen de twijfels toch wel een beetje toe te slaan. Wat nou als mensen gaan staren? Ik heb geen strak lijf en in het beeld wat ik in mijn hoofd aan het schetsen was zou ik er duidelijk uitspringen tussen al die strakke lichamen. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. Aangekomen bij Bergen aan Zee en op zoek naar het naaktstrand. Na een kleine wandeling over het strand kon ik de eerste blote billen al uitmaken. Wanneer ik het naaktstrand oploop besluit ik op zoek te gaan naar een rustige plek. Mijn oog viel al snel op de rand van de duinen. Perfect, hier kan ik even rustig inkomen. Ik leg mijn handdoek neer en trek dan mijn zwembroek en T-shirt uit. En daar sta ik dan. In m'n blootje, op het strand. Het voelt eerst wat onwennig maar ik besluit net te doen alsof ik de enige ben die daar op dat strand is en ik ga lekker liggen. De warmte van de zon voelt heerlijk. Als ik omhoog kijk vliegen meeuwen op grote hoogte rondjes in de strak blauwe hemel. Het voelt als een paradijs. En al snel maakt de schaamte plaats voor iets anders. Voor het gevoel dat ik thuis ook krijg wanneer ik naakt ben. Het gevoel dat ik helemaal mijzelf ben. Een gevoel van vrijheid. Ik heb mij zo erg op mijn gemak gevoelt in Bergen aan Zee, de mensen zijn vriendelijk. Niemand staart je aan. Lichamen van alle formaten, leeftijden en vormen komen voorbij. En iedereen mag zichzelf zijn. Voor mij is het nu zeker; voortaan ga ik naar het naaktstrand.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Prijs / kwaliteit
  8
  Faciliteiten
  6
  Zwemmen
  10
  Staat van het sanitair
  10
  Eten en drinken
  10

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  10
  Geschikt voor mindervaliden
  10

24 aug 2019 - Danny

5,3

Strand is prima en goed te bereiken, maar voor naturisten zeer onvriendelijk en niet gastvrij strandpaviljoen. Steeds meer geklede recreatie.

  Blootvriendelijkheid
  4
  Hygiëne
  7
  Eten en drinken
  5

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  6
  Kindvriendelijkheid
  6

16 aug 2016 - Hans

6

Het naaktstrand begint onofficieel al sinds jaar en dag vanuit Bergen na het Stille Strand. Prachtig en prettig strand met tot voor kort de geweldige uitspanning 'Uit de Kunst'. Hier gold vrijheid, blijheid en er heerste een leuk soort anarchie. Op het terras wel graag handdoek en pareo o.i.d. maar verder geen betutteling. Dat is met de komst van nieuwe eigenaars drastisch veranderd. Op een opzichtig geplaatst bord wordt vermeld dat het naaktstrand 200 meter naar het noorden begint. Blote en halfblote klanten worden niet langer gewaardeerd en helaas geweerd. En zo schrijdt de vertrutting voort, ook in Bergen aan Zee!

  Blootvriendelijkheid
  8
  Hygiëne
  8
  Faciliteiten
  4
  Eten en drinken
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  8

20 jul 2016 - Eva

6,8

Prima verblijf. Ook bij prachtig weer genoeg plek met prettige mederecreanten.

  Blootvriendelijkheid
  8
  Hygiëne
  7
  Faciliteiten
  6
  Eten en drinken
  6

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  9
  Kindvriendelijkheid
  8

27 aug 2015 - Koppel(50+)

7

Een royaal, 2 km. lang naturistenstrand met nog een flinke overloop met bloot en gekleed. Breed, schoon en niet druk, ook bij mooi weer. Het unieke is vooral het achterland. Het misschien wel mooiste duingebied van Nederland (en Europa?). Royaal ontsloten voor fiets en wandelaar en vrij toegankelijk. Mooiste toegang naar het strand is vanaf fietspad nog even lopen door De Scherf (een in de duinen gemaakte ingang voor de zee bij springtij). Linksaf ri. Bergen zijn er wel wat kijkheren in de duinrand, rechtsaf ri. Schoorl is dat gelukkig minder. Strandtent (gekleed) vlakbij.

  Blootvriendelijkheid
  8
  Hygiëne
  9
  Eten en drinken
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  9
  Kindvriendelijkheid
  8

22 aug 2015 - Didier.

8,5

Heerlijk strand! Zonnen, wandelen, zwemmen, het kan er allemaal. Gemengd publiek zorgt voor een prettige sfeer. Wat opvalt is de enorme breedte van het strand. Voor iedereen dus altijd wel een plekje te vinden. Vanuit Schoorl een behoorlijke wandeling vanaf de parking of bushalte maar dat is geen straf. Ruim 5 km door de Schoolse duinen. Vanaf Alkmaar rijdt in de zomermaanden ieder half uur een bus (lijn 6) naar Bergen aan Zee. Loop in Noordelijke richting en binnen 20 minuten bereik je het naaktstrand.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  7

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  8

14 jul 2015 - René

8

Wat mij betreft misschien wel een van de fijnste naaktstranden van Nederland. Heerlijk rustig, vriendelijke sfeer en de mogelijkheid om, naast zwemmen en zonnen ook een heerlijke wandeling te maken. Wat opvalt is de breedte van het strand. Qua voorzieningen is er niet veel, behalve op het textielstrand. Geen probleem wat mij betreft. Strand is vanuit Schoorl alleen bereikbaar per fiets of lopend. Dit betekent een fikse wandeling vanaf de bushalte of parkeerplaats van 6 kilometer. Wel de moeite waard overigens! Vanaf Station Alkmaar rijd in de zomermaanden ieder half uur bus 6 naar Bergen aan Zee. Daarvandaan is het naaktstrand in 20 minuten te bereiken.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  10
  Faciliteiten
  4

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  9
  Kindvriendelijkheid
  9

12 jul 2015 - René Henkes

7

Met fiets vanaf Schoorl goed te bereiken, prachtige omgeving en als toetje een heerlijke middag op een heel mooi rustig strand. Kom er best wel vaak genieten, jammer dat er geen naturistische voorzieningen zijn, strandpaviljoen op 200 m op niet naturistisch strand. Je kunt er fantastisch zwemmen (pas op bij de Palestijnen en strekdammen) en bloot wandelen tot bijna in Bergen een aanrader voor een ieder ook gezinnen met kinderen kunnen hier heerlijk vertoeven.

  Blootvriendelijkheid
  10
  Hygiëne
  7
  Faciliteiten
  6
  Eten en drinken
  5

Ook interessant (telt niet mee in de score)

  Ligging
  10
  Kindvriendelijkheid
  7

14 jul 2014 - Adrie

Contactinformatie

Adresgegevens
Bergen
Noord-Holland
Nederland
Contact
E-mail
Telefoon
Website
Navigatieadres
Google coördinaten
52.68253, 4.63296
map Open kaart