Gemeente Dronten blijft Ellerstrand voorlopig onderhouden

Wordt lid
Gemeente Dronten blijft Ellerstrand voorlopig onderhouden

08-07-2024: De gemeente Dronten blijft het Ellerstrand voorlopig onderhouden, zo blijkt na recente navraag door NFN Open & Bloot. Ondertussen is de gemeente nog steeds op zoek naar een beheerder/exploitant voor dit naaktstrand en andere stranden in Dronten.

Sinds 2021 is er onzekerheid over de toekomst van het Eller(naakt)strand in Dronten en heeft NFN Open & Bloot regelmatig contact met de gemeente Dronten. Inmiddels zijn er gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen die het beheer van het strand op zich willen nemen en wordt er nu gekeken naar de mogelijkheden.

En belangrijk dus voor de naaktstrandbezoekers: tot die tijd zal de gemeente het naaktstrand onderhouden. Het betreft hier noodzakelijk onderhoud zoals het zwerfvuil ruimen, prullenbakken legen en hoognodig snoeiwerk. Dit in overleg met NFN.

Mogelijk nieuw sanitair

Als er een beheerder is gevonden, worden mogelijk nieuwe toiletblokken geplaatst. Wel onder strenge voorwaarden met betrekking tot het beheer en de toegankelijkheid. Ook behoort het plaatsen van zoneringsborden dan tot de mogelijkheden. NFN heeft hierop aangekaart dat nieuw sanitair eerder al in de begroting was opgenomen en dat de gemeente eerder ook al strandborden had toegezegd.

In 2021 zag het er naar uit dat de gemeente Dronten een aantal stranden binnen de gemeente, waaronder het naaktstrand Ellerstrand, weg zou bezuinigen. De gemeente zou de stranden niet langer onderhouden. Op voorhand waren daarom de verouderde toiletten en douche van het naaktstrand al weggehaald.

Handtekeningen voor behoud Ellerstrand

Omdat dit in de praktijk zou gaan leiden tot verloedering en uiteindelijk het verdwijnen van het naaktstrand, verzamelden enkele naaktstrandbezoekers destijds ruim 500 handtekeningen in enkele maanden tijd, vóór het behoud van het naaktstrand.

Samen met NFN boden zij de handtekeningen aan de toenmalige wethouder aan. Deze zegde toe het naaktstrand tijdelijk te zullen blijven onderhouden. En dit doet de gemeente (gelukkig) nog steeds.