Zwembad Overbosch: van uitstel komt geen afstel

Wordt lid
naaktzwemmen

Van uitstel komt geen afstel: dat was de belangrijkste boodschap die zwembad Overbosch (gemeente Den Haag) aan NFN Open & Bloot en de blootzwemmers gaf tijdens een gesprek op 22 december 2021. Met ingang van 1 januari 2022 stopt het blootzwemmen op zaterdagochtend tijdelijk. De uren worden gebruikt voor het leszwemmen voor kinderen: door de corona-pandemie zijn de wachttijden hiervoor gigantisch opgelopen en de gemeente wil vanuit het veiligheidsaspect deze achterstand inlopen. Tijdens het gesprek gaf de gemeente aan sporten hoog in het vaandel te hebben en alle Hagenaars te willen stimuleren om te sporten. Hieronder vallen dus ook de naaktrecreanten. De gemeente benadrukt dan ook dat het stoppen van het blootzwemmen een tijdelijke maatregel is.

Hoe lang deze maatregel van kracht blijft kan de gemeente helaas niet zeggen. Het is wel de bedoeling om het aantal wekelijkse zwemlessen op te voeren, zodat kinderen eerder hun diploma halen en de achterstand zo snel mogelijk wordt weggewerkt.

Begrip

De gemeente had er begrip voor dat de naaktrecreanten onevenredig hard worden getroffen: er blijven namelijk ruim voldoende mogelijkheden over om vrij te zwemmen in badkleding. Daarom zal de gemeente opnieuw kijken of er binnen het huidige rooster alsnog ruimte is. Het lastige hierbij is dat blootzwemmers afgeschermd (letterlijk) zwemmen, zodat anderen niet ongewenst blote zwemmers zien en de privacy van de blootzwemmers beschermd wordt. Dus niet elk zwembad is hiervoor geschikt. Om diezelfde reden zit er ook een extra wisseltijd tussen bloot- en in badkleding zwemmen. Ook dit maakt het inroosteren lastiger.

De gemeente gaf ook aan dat er nog (zeer) beperkt ruimte is om tijdelijk zwembad Overbosch af te huren. In dat geval kunnen blootzwemmers zwembad Overbosch in de avonduren gebruiken. Er gelden dan wel aanvullende (veiligheids)maatregelen waaraan de zwemmers dan moeten voldoen. Het is aan de blootzwemmers om te bekijken of hier voldoende animo voor is.

In gesprek

Toen het stopzetten van het zwemmen in Overbosch bekend werd, mailden vele blootzwemmers, net als NFN Open & Bloot, naar de gemeente. Dit resulteerde in een gesprek tussen NFN, de vaste bezoekers van het zwemuur en het management van de Haagse sportvoorzieningen. De vaste zwemmers hebben zich inmiddels gegroepeerd. Mail naar zaterdagzwammers@gmail.com als je het blootzwemmen in Overbosch bezoekt of in de toekomst wilt bezoeken. Je krijgt dan nieuwe informatie uit de eerste hand.