Toekomst naaktstrand Isabellagriend onzeker

Wordt lid
Naaktzwemmen bij naaktstrand Isabellagriend

Als het aan gebiedseigenaar Stichting Limburgs Landschap (SSL) ligt, dan is het over met naaktrecreatie in het natuurgebied Isabellagriend bij Roermond. SSL heeft de gemeente Roermond verzocht de officiële aanwijzing van het naaktstrand op te heffen. SSL heeft ook geen behoefte aan een gesprek met de belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN Open & Bloot over het voortzetten van dit naaktstrand en vindt dit een zaak voor de gemeente. Hierop heeft NFN ook de gemeente Roermond benaderd.

Volgens SLL worden wandelaars ongewild geconfronteerd met naaktrecreanten. Daarnaast vinden er in het uitgestrekte natuurgebied seksuele activiteiten plaats waar de stichting niet mee wil worden geassocieerd. Zij wil het gebied uitsluitend openstellen voor wandelaars.

SLL lijkt niet vatbaar voor onze argumenten: dat het naaktstrand druk bezocht en goed gewaardeerd wordt; dat er nauwelijks andere mogelijkheden zijn voor naaktrecreatie in de regio; dat er goede bebording is in het gebied; en dat het een utopie is dat met het stoppen van naaktrecreatie ook overlast van seks verdwijnt. SSL vindt dat het aan de gemeente is om de discussie over naaktrecreatie in Noord-Limburg te voeren. En daarom hebben wij nu ook de gemeente gevraagd het naaktstrand te behouden en te willen meepraten over (kwaliteits)behoud van het naaktstrand.

Tot eind 2021 had SLL een overeenkomst met de Stichting Naturisme Isabellagriend. Namens en soms met vaste bezoekers verrichtte de stichting (lichtere) onderhoudswerkzaamheden en trad op tegen seksrecreanten. Bij gebrek aan geschikte opvolgers, heeft het bestuur de stichting eind vorig jaar opgeheven. Dit was voor SLL aanleiding om het naaktstrand Isabellagriend ter discussie te stellen.