Naturisme op de Nederlandse Antillen: De Nederlandse Antillen maken het clichébeeld van een tropisch eiland helemaal waar. Denk: eindeloos witte zandstranden, wuivende palmbomen, een glinsterende azuurblauwe zee en elke dag tropische temperaturen. Voeg daar de ontspannen cultuur en smakelijke keuken aan toe en de verleiding om een vlucht te boeken, wordt wel heel groot. Staatkundig gezien zijn de Nederlandse Antillen sinds 2010 uit ons vocabulaire.
De eilandengroep, bestaande uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius, heeft sindsdien een andere status binnen het Nederlands koninkrijk. Maar de naam geniet nog steeds veel bekendheid. De eilanden zijn vanwege de taal en het verwantschap voor veel Nederlanders een voor de hand liggende bestemming binnen het Caribische gebied. Bloot zonnen en zwemmen in het openbaar is niet gebruikelijk. Toch is er veel mogelijk als je je gezond verstand gebruikt en je respectvol gedraagt naar de lokale bevolking toe.
Oorsprong naturisme op de Nederlandse Antillen
Vanaf 1663 importeerden Nederlandse kolonisten slaven uit West-Afrika, die op den duur als creolen de meerderheid van de bevolking vormden. Tegenwoordig bestaan de eilanden uit een mengelmoes afkomstig uit allerlei landen: alleen al op Curaçao wonen ruim vijftig nationaliteiten. Er is een grote tolerantie voor mensen met verschillende opvattingen: om naaktrecreanten maken mensen zich niet druk.
Leven en laten leven is het credo en niemand kijkt gek op van naturisme, al zijn het niet de eilandbewoners, maar hoofdzakelijk toeristen die er naakt recreëren. Het eerste naturistische resort werd in 1980 op Sint Maarten door een Nederlander geopend. Vier jaar later volgde een vakantieverblijf op Bonaire (deze is inmiddels alleen gekleed te bezoeken). Daarna volgden nog twee resorts op Sint Maarten en opende – weer een Nederlander – op Curaçao een eerste overnachtingsmogelijkheid. Ook naturistische stranden zijn alleen op deze twee eilanden te vinden.
Wet- en regelgeving
Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius geldt de Nederlandse wetgeving. Doordat het echter buitengewone gemeentes van Nederland zijn, mag ieder eiland mag zelf beslissen of ze naturisme wel of niet toestaan. Dat heeft ertoe geleid dat er nergens officiële plekken voor naturisme zijn. Op de inmiddels onafhankelijke eilanden Sint Maarten, Curaçao en Aruba geldt dezelfde situatie.
Toch kent met name Sint Maarten een aantal opties voor bloot zonnen in het openbaar. Zo is er Orient Beach, een klein naturistisch strand bij het aanpalende naturistenresort Club Orient. Hier kun je vrijuit naakt recreëren. Daarnaast heeft Sint Maarten twee stranden waar naturisme wordt gedoogd.
Op Curaçao zijn de privéstrandjes bij landhuis San Juan de enige mogelijkheid om naakt op het strand te liggen. Tegen betaling van een paar Nederlands Antilliaanse guldens kunnen naturisten hier doorgaans een plaatsje vinden.
Voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius geldt dat niemand bezwaar zal maken als je op je eigen terras of in je tuin bloot bent, tenzij je je erg in het zicht begeeft.
Alle seizoenen?
Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba liggen in open zee en kennen van juni tot november een orkaanseizoen met kans op veel regen. De temperatuur blijft gedurende deze hele periode prima met een gemiddelde van zo’n 28 °C. In de winter is het op deze eilanden gemiddeld 26 °C. Aruba, Bonaire en Curaçao liggen dicht bij het vaste land van Zuid-Amerika en daarmee buiten het orkaangebied.
De temperatuur is er het hele jaar rond de 30°C. Van oktober tot eind december is het regentijd, maar langdurig plenzen doet het niet. Op Aruba, Bonaire en Curaçao schijnt de zon gemiddeld 350 dagen per jaar, dus je zit hier als naturist in alle seizoenen goed.
Tekst: Fleur Baxmeier