Naturisme in Tsjechië valt niet los te zien van het communisme. Binnen het communistische systeem was naaktrecreatie verboden en bestond het alleen onofficieel: er waren enkele meren waar soms naakt gezwommen werd. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 kwam het naturisme meer op gang, wat uiteindelijk in 1991 resulteerde in de oprichting van de UNA, de nationale naturistenfederatie.

Zij organiseerde verschillende naturistische activiteiten en bracht brochures met naturistische locaties in Tsjechië uit. Helaas daalde het aantal leden in de jaren erna en in 2004 werd de UNA opgeheven. Vandaag de dag zijn er nog wel verschillende lokale naturistische organisaties. De Natur Travel Service Club (NTSC) en Czech Federation SK Oplatil zijn de grootste.

Deze laatste is door de INF aangewezen als officiële naturistenorganisatie in Tsjechië en organiseert onder leiding van Ivo Zurek onder meer de inmiddels beroemde naturistennacht in het sport- en wellnesscomplex Acquapalace in Praag. Het naturistenseizoen is vooral de zomer.

Wet- en regelgeving naturisme in Tsjechië

In Tsjechië zijn geen specifieke naturistische wetten. Er wordt aangeraden naakt te recreëren op daarvoor bestemde plekken zoals officiële stranden, accommodaties en bij speciale naturistische activiteiten. De officiële stranden hebben vaak basisfaciliteiten als wc’s, douches, parkeerplaatsen en eettentjes. Er gelden openingstijden en je moet over het algemeen entree betalen.

Tekst: Laura Thuis m.m.v. František Hájek (Naturtravel)