Naturisme in Thailand: De Thaise glimlach is spreekwoordelijk. Uiteraard is deze glimlach een uiting van blijdschap. Maar – anders dan in onze cultuur – ook een van verlegenheid, boosheid of schaamte. Die schaamte hebben de Thai onder andere voor bloot.

Dit was niet altijd zo. Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw hoorden blote borsten bij de traditionele klederdracht van sommige Thaise volkeren. Gelukkig geldt in het moderne Thailand het boeddhistische principe ‘wat anderen doen, is hun eigen zaak’.

De Thai zijn dus tolerant naar naaktrecreanten. En inmiddels gaan ze ook zelf steeds vaker uit de kleren.

Oorsprong naturisme in Thailand

Het Thaise naturisme bestaat sinds 2005 en is en vooral een aangelegenheid van westerse toeristen en expats. De Deen Greg Moeller is degene die als eerste de naturistische mogelijkheden van het land onderzoekt. Een logische gedachte gezien het prima klimaat en de lange kustlijn. Hij verzamelt gelijkgezinde mensen (veelal buitenlanders) om zich heen. Samen richtten zij in 2007 de Naturist Association Thailand (NAT) op.

De organisatie wil het naturisme in Thailand meer bekendheid geven en naaktrecreanten onderling met elkaar in contact brengen door gezamenlijke activiteiten te organiseren, zoals cruises en strand- of hotelbezoeken. Ook adviseert en moedigt de NAT ondernemers aan die een naturistische accommodatie willen starten. Kan dat allemaal zomaar?

Woordvoerder Bruce Kendall geeft aan: “Hier kan veel. De Thai zijn gemoedelijk en relaxed, zolang je de koning maar niet beledigt. Majesteitsschennis is in alle gevallen strafbaar. Wel associëren de Thai naaktrecreatie vaak met seks, dus we moeten veel vooroordelen bestrijden.” De NAT promoot naaktrecreatie daarom als een gezonde levensstijl voor de hele familie, zowel binnen Thailand als daarbuiten. Dankzij de website, Facebook en artikelen in de Thaise media staan steeds meer Thai open voor naturisme. Kendall: “De NAT groeit hard. Een kwart van onze leden is Thais. Nog eens 10 procent komt uit de omringende Aziatische landen.”

Clothing-optional

Om naaktrecreatie zo laagdrempelig mogelijk te maken, zijn de resorts in Thailand clothing-optional. “Als mensen langere tijd hun kleren aanhouden, dan proberen we ze te overtuigen van de voordelen van bloot zijn. Dat helpt eigenlijk altijd,” aldus Kendall. Het aanbod van de NAT bevindt zich in heel Thailand.

Anno nu zijn er zeven naturistische resorts in Thailand.

Wet- en regelgeving

Het is in Thailand verboden om bloot te zijn op openbare locaties, zoals de openbare weg of het strand. Zolang er geen duidelijke bedoeling is om andere mensen te choqueren, wordt naaktrecreatie beschouwd als een lichte overtreding. De boete bedraagt dan ten hoogste 500 baht (circa 12 euro). Als gevolg van het verbod zijn er in Thailand geen naaktstranden en kun je uitsluitend bloot op een afgelegen strand of eiland. Daarentegen heeft de Thaise wet geen problemen met bloot binnen een privéomgeving. Resorts en hotels zijn dus uitstekend geschikt, zolang er van buitenaf maar geen naakte mensen te zien zijn.

Alle seizoenen?

Zeker qua temperatuur. Deze ligt het hele jaar door tussen de 28 en 36 graden. Het klimaat is tropisch en kent daarom droge en natte periodes. Tijdens de moesson (regentijd) regent het bijna dagelijks voor korte tijd. Temperaturen en moesson verschillen per regio en periode. Kijk voor meer info op www.klimaatinfo.nl/thailand.