Naturisme in Ierland: In 1963 is de Irish Naturist Association (INA) opgericht. INA organiseerde in hun begintijd ontmoetingen bij mensen thuis en de leden bezochten soms een afgezonderd strand in County (graafschap) Wicklow, ten zuiden van Dublin. Zij troffen elkaar dan in de duinen, want openlijk bloot op het strand, laat staan bloot zwemmen in zee, zat er vanwege de mentaliteit en de wet niet in.

Daar kwam verandering in toen aan het eind van de jaren zeventig de Ierse mentaliteit vrijer werd. De toenmalige INA-voorzitter Paul Moynihan speelde hier handig op in door het naturisme meer in de openheid en publiciteit te brengen. Hij gaf interviews aan kranten, radio en zelfs op televisie. Hij verkocht openlijk naturistische tijdschriften en boeken in zijn winkel midden in Dublin, ondanks de constante dreiging vervolgd te worden vanwege de verkoop van ‘pornografische’ lectuur.
Hierdoor veranderde de publieke houding ten aanzien van naturisme wel enigszins en gingen ook meer mensen in hun vrije tijd uit de kleren.

Sinds het begin van deze eeuw promoot INA het naturisme in Ierland als een lifestyle voor iedereen. INA’s activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. En nog niet zo lang geleden heeft de lobby van INA tot groot succes geleid: in 2017 werd de wet aangepast. Nu is bloot zijn in het openbaar uitsluitend strafbaar wanneer je de bedoeling hebt om anderen bewust angst aan te jagen, te verontrusten of (seksueel) lastig te vallen.

2018: Eerste officiële blootstrand

In 2018 is bij Dublin het allereerste officiële blootstrand van Ierland geopend. Je vindt het strand bij Hawk Cliff, in de buitenwijk Dalkey. Het is best bijzonder dat het katholieke Ierland een officieel naaktstrand toestaat. Lang rustte er een taboe op bloot, maar ook op onderwerpen als abortus en homoseksualiteit.

In 2018 kreeg Ierland zelfs een homoseksuele premier en de weg naar meer veranderingen lijkt open te liggen. Hoewel Hawk Cliff het eerste strand is dat echt erkend wordt als plek voor blote strandgangers, zijn er in de rest van het land al veel meer plekken waar je je kleren in de tas kunt laten.

Daarnaast zijn er tientallen gedoogde naaktstranden. Er zijn twee naturistenverenigingen die regelmatig activiteiten organiseren.

Wet- en regelgeving naturisme in Ierland

Ierland was een van de weinige landen van de Europese Unie waar naaktrecreatie zonder meer strafbaar was, omdat bloot zonnen of zwemmen indruiste tegen de algemeen geldende normen en eerbaarheid. Maar in 2017 is de wet fundamenteel gewijzigd. Nu is bloot zijn in het openbaar uitsluitend strafbaar wanneer je de bedoeling hebt om anderen bewust angst aan te jagen, te verontrusten of (seksueel) lastig te vallen.

Alle seizoenen?

Ierland heeft een zeeklimaat met gematigde temperaturen en het hele jaar door regen. Juli en augustus zijn het warmst met een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius. In september is de zee het warmst. Kijk voor details en regionale verschillen op www.klimaatinfo.nl/ierland.

Informatie

Op www.irishnaturism.org vind je meer informatie over naaktstranden in Ierland en de activiteiten van INA (Engelstalig)!