Nieuw deze Nationale Toplessdag: zonnen zonder topje-stranden!

Wordt lid

Zondag 20 juni organiseert BlootGewoon! voor de vierde keer op rij Nationale Toplessdag! De dag dat we stilstaan bij de gedachte dat je je vrij mag voelen om te kiezen wat je zelf wilt. Zonnen zonder topje, zonder bikini of juist in dat mooie badpak: belangrijk is dat je zélf die keuze maakt en ook niet oordeelt over andermans keuzes. BlootGewoon! onderzocht welke stranden voor vrouwen prettig voelen om onbezorgd topless te zonnen. 

Topless zonnen mag

Veel vrouwen willen graag topless zonnen, maar helaas is de sfeer niet overal even open en vriendelijk om dit onbezorgd te doen. Hoewel topless zonnen in Nederland gewoon mag op ieder openbaar strand, zijn wij van mening dat door een strand ‘toplessvriendelijk’ te labelen, we vrouwen helpen om over hun schroom of twijfels heen te stappen.

Voel je vrij, geef je bloot

Wat is er nu zo bijzonder of fijn aan? Dat is makkelijk: topless zonnen geeft een veel vrijer gevoel, je krijgt een mooi egaal zomers kleurtje en het is lekker praktisch. Vrouwen maken zichzelf bovendien steeds kwetsbaarder als ze hun borsten verbergen. Borsten zijn gewoon, ze horen bij je lijf en je hoeft ze niet te verstoppen. De keuze is aan jou! Het mag, maar hoeft niet!

Buiten het vrije gevoel en een streeploos gekleurd zomers tintje, is het bijkomende voordeel van topless zonnen dat het strandbezoekers aan een realistischer lichaamsbeeld helpt. “Wij hopen dat dit bodyshaming en het te pas en onpas oordelen over en bekritiseren van elkaar tegengaat. Het helpt mensen hun lijf beter te accepteren en zich vrijer te voelen. Dat vinden wij een belangrijk doel om aan bij te dragen.”

Zonnen zonder topje-stranden

BlootGewoon! vroeg aan vrouwen op welke stranden ze graag topless zonnen en waar je niet het gevoel hebt dat je de enige bent. Dat is belangrijk, aldus Christine Kouman van BlootGewoon!: “Als we met een aantal vrouwen topless gaan zonnen, zien we altijd om ons heen meer topjes uit gaan. Het gaat makkelijker als je met meer bent, blijkbaar hebben vrouwen behoefte om niet een van de weinigen te zijn.”

Online community

Onderdeel van de Nationale Toplessdag is de Facebookgroep ‘Zonnen zonder topje’, exclusief voor vrouwen. Inmiddels delen in deze besloten groep bijna 450 vrouwen hun ervaringen, geven ze tips en helpen ze elkaar bij twijfels en onzekerheden en het maken van eigen keuzes. Ook maken ze afspraken om samen naar een strand te gaan om met een groepje topless te gaan zonnen.

Mede dankzij deze vrouwen hebben wij een lijst met ‘zonnen zonder topje-stranden’ kunnen samenstellen voor iedereen die graag zont zónder topje!