Naaktstrand Brouwersdam nieuwste officieel aangewezen naaktstrand

Wordt lid
Naaktstrand Brouwersdam nieuwste officieel aangewezen naaktstrand

07-08-2023: Burgemeester en Wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee hebben het naaktstrand Brouwersdam officieel aangewezen. Dat staat in de meest recente strandnota (van 19 juli 2023). De gemeenteraad moet wel nog met de plannen instemmen. NFN Open & Bloot NFN vindt dit uiteraard een goede zaak en helpt de gemeente bij de juiste wettelijke kaders.

Bij de Brouwersdam, die de provincies Zuid-Holland en Zeeland met elkaar verbindt, hoort ook een kilometerslang zandstrand. Al jarenlang wordt er tussen de strandpalen 18,00 en 18,75 naakt gecreëerd. Om naaktrecreanten erop te wijzen dat zij hier inderdaad welkom zijn, wil het college van B&W dit deel van het strand duidelijker als naaktstrand gaan kaderen. Bijvoorbeeld met borden.

Wel aanwijzen, niet verbieden

NFN weet dat er vanuit naaktrecreanten ook behoefte is aan duidelijke zonering en juicht dit besluit dan ook toe. Tegelijkertijd wil de gemeente ook naaktrecreatie búiten het aangewezen naaktstrandgedeelte expliciet verbieden, zo staat in de strandnota. Maar wettelijk gezien hebben gemeentes deze bevoegdheid niet.
 

Zolang een plek geschikt is voor naaktrecreatie, mag je er als naaktrecreant bloot recreëren. Dit staat in wetsartikel 430a WvS. NFN heeft de gemeente Goeree-Overflakkee hiervan op de hoogte gebracht geadviseerd de strandnota te herschrijven conform de wetgeving.

Naaktstrand Brouwersdam bezoeken
Wil je ook eens een kijkje nemen op naaktstrand Brouwersdam in Zuid-Holland? Een routebeschrijving en meer informatie vind je hier!