Gemeente Dronten blijft zich toch inzetten voor Ellerstrand

Wordt lid
Naaktstrand Ellerstrand

Op 11 oktober jl. overhandigden vaste bezoekers van het naaktgedeelte van het Ellerstrand Georges Broekhuizen en Jan van den Brink een petitie aan Wethouder Irene Korting (o.a. Recreatie & Toerisme) van de gemeente Dronten.

Het gesprek volgend op de handtekeningenactie verliep in een ontspannen en open sfeer. NFN Open & Bloot, die de strandbezoekers ondersteunt in het proces en ook de contacten met de gemeente onderhoudt, nam ook deel aan dit gesprek.

Succesvolle handtekeningenactie
In de petitie riepen zij de gemeente Dronten op zich in te blijven zetten voor het behoud van het naaktstrand in de gemeente. De petitie was ondertekend door maar liefst 529 naaktstrandbezoekers van het Ellerstrand. De meeste handtekeningen waren verzameld in de maanden juli en augustus, de natste maanden van onze zomer. Bij mooier weer hadden het er dus nog veel meer kunnen zijn!

Ellerstrand blijft onderhouden
De wethouder was onder de indruk van het aantal handtekeningen. Zij zag in dat het naaktstrand een meerwaarde heeft voor de gemeente en de regio. Dit vanwege de goede bereikbaarheid, de ligging en afwezigheid van andere naaktstranden in de regio. Zij had dan ook goed nieuws: de gemeente gaat dit najaar actief werven voor een nieuwe beheerder. Zij wil de naaktrecreanten, als één van de doelgroepen van het Ellerstrand, hier actief bij betrekken om tot een resultaat te komen dat ook de instemming van de naaktstrandbezoekers heeft. Uiteraard zijn bezoekers en NFN graag bereid hieraan mee te werken. Het streven is om voor het nieuwe seizoen een beheerder te vinden. Mocht dit niet lukken, dan zal de gemeente ook in 2022 het strand nog onderhouden. En ook dit is goed nieuws!

Ellerstrand terug in de top 10
De wethouder constateerde dat het Ellerstrand (nog) niet genoemd wordt onder de beste naaktstranden op www.blootkompas.nl. Zij wil het Ellerstrand terug zien in de top 10! Bezoekers waarderen wel de ligging en de sfeer op het strand. Het lagere cijfer wordt veroorzaakt door het gebrek aan goede faciliteiten, zoals toiletten. De wethouder zei toe dat er weer toiletten worden geplaatst op  het strand als er een nieuwe beheerder is gevonden.

Terugblik
In de lente van dit jaar gaf de gemeente Dronten aan geen beheerder te hebben voor het Ellerstrand, waardoor het strand niet langer zou worden onderhouden. De verwaarloosde toiletten waren uit voorzorg al weggehaald. Stranden zonder particuliere beheerder (de gemeente heeft geen geld om de stranden zelf te onderhouden) worden ‘teruggegeven aan de natuur’. Voor het Ellerstrand zou dit betekenen dat het strand snel begroeid raakt en onaantrekkelijk wordt voor strandbezoekers. Dit tij lijkt nu gekeerd door een goede samenwerking tussen gemeente, strandbezoekers en NFN.

Op de foto: Wethouder Irene Korting van recreatie en toerisme ontvangt de handtekeningen van vaste bezoekers Jan van den Brink en George Broekhuizen (foto Gemeente Dronten)