Drones boven naaktstrand

Wordt lid
Drones boven naaktstrand

Mogen drones over het naaktstrand vliegen?

Er zijn gebieden in Nederland die een no-fly zone zijn: hier mag om veiligheidsredenen geen enkele drone in vliegen. Dit zijn vaak gebieden rondom vliegvelden, maar bijvoorbeeld ook het politieke gebied rond het Haagse Binnenhof. Check hier of jouw naaktstrand binnen een dergelijke zone valt. Dat kan bijvoorbeeld via deze site.

 

Privacy en veiligheid

Als er veel mensen op het naaktstrand liggen, mogen er geen drones vliegen. Met de lichtste drones (250 – 900 gram) mag je als ‘recreatief droner’ maar kortstondig boven mensen vliegen, zolang het niet om een menigte gaat. Als algemene regel geldt daarbij ook nog dat je vermijdt over niet-betrokken mensen (dus: onbekenden) te vliegen. Zolang de drone-eigenaar geen vrienden en familie op het naaktstrand heeft, dan mag hij eigenlijk niet boven het naaktstrand vliegen.

Zwaardere drones moeten minimaal 30 meter afstand houden van mensen. Alleen als zij in een lagesnelheidsmodus vliegen (3 m/s) geldt hier een andere regel voor. In dat geval moeten ze minimaal 5 meter afstand bewaren.

Deze regels hebben niet alleen met de privacy te maken, maar ook met de veiligheid: een drone kan bijvoorbeeld ook per ongeluk uit de lucht vallen!

 

Overlast van drones

Heb jij last van drones boven een naaktstrand en denk je dat die hier niet horen? Dan kun je melding doen bij de politie via 0900 – 8844 of via hun contactformulier. Je kunt ook bellen met de beheerder van het betreffende recreatiegebied.

Lees hier de volledige wetgeving in het pdf-document.