Camping Creuse Nature weer onderscheiden met ECO-label

Wordt lid

Naturistencamping Creuse Nature is wederom onderscheiden met het Europese ECO-label. En daar zijn eigenaren Reinier en Els terecht trots op. Het is helemaal niet zo normaal dat campings dit ECO-label hebben. Lange tijd was Creuse Nature de enige naturistencamping in Frankrijk met het ECO-label en dat terwijl er meer dan 80 Franse naturistencampings zijn.

‘Misschien moet je wel een beetje een freak zijn om het ECO-label te willen hebben’, vertelt Els. ‘Het kost veel tijd en geld om de camping te laten voldoen aan de eisen van het label. En vooral ook veel doorzettingsvermogen om het dikke dossier door te ploeteren met alle voorwaarden en vragen.’

Hoge eisen aan duurzame bedrijfsvoering

Reinier en Els vinden dat naaktrecreatie en duurzame bedrijfsvoering bij elkaar horen. Al meer dan twintig jaar heeft de camping het milieukeurmerk ‘La Clef Verte’. En sinds twaalf jaar ook het veel strengere Europese Ecolabel. Dat betekent dat zij 100% groene energie kopen. Op alle kranen (meer dan 200) en douches zitten waterbespaarders en ze gebruiken energiezuinige lampen. Al het afval wordt gescheiden en er is een eigen afvalwatersysteem op basis van rietplanten. Alle schoonmaakmiddelen zijn milieuvriendelijk en hebben ook het ecolabel. Het buitenzwembad wordt verwarmd met zonne-energie. En al het personeel krijgt elk jaar instructies over de eisen van het Ecolabel.

Keuringsdag

De keuring zelf duurt een hele dag. Er wordt een vragenlijst doorgenomen met meer dan 100 vragen over energiegebruik -electriciteit en gas-, waterverbruik, de hoeveelheid afval en of we zoveel mogelijk ‘achats responsables’ doen, dat wil zeggen biologisch inkopen, met het ecolabel en/of lokaal. Met een ingenieuze watermeter wordt gecontroleerd hoeveel liter water een kraan per minuut geeft. De jaartotalen worden omgerekend naar het verbruik per persoon per dag. Els: ‘Dat is best grappig. Dan deel je het aantal kubieke meters water dat er in een jaar gebruikt is door het aantal overnachtingen. Zo weten we bijvoorbeeld dat gasten in 2020 bij ons gemiddeld 120 liter water per dag verbruiken. Dit is inclusief het water van de zwembaden.’

Ze vervolgt: ‘Het doel van dit alles is natuurlijk dat we met z’n allen proberen onze voetafdruk zo gering mogelijk te laten zijn. En dat we daarin, nee, niet groeien, maar verminderen. Na de keuring krijg je de resultaten en verbeterpunten die altijd erg inspirerend en motiverend zijn.’ Zo proberen Reinier en Els een positieve bijdrage te leveren door de impact op het milieu te beperken. 

Duurzame accommodaties

Ook in het verhuuraanbod is de aandacht voor het milieu terug te vinden. Al in het jaar 2000 bouwden Reinier en Els zelf hun eerste ecologisch chalet. Drie wanden zijn van ‘bois cordé’, gestapelde boomstammetjes met daartussen een mengsel van zaagsel, kalk en zand. De vierde muur is van strobalen, afgestreken met ook weer een zaagsel-, kalk- en zandmengsel. Het hout komt uit eigen bos, en is door henzelf gekapt en gedroogd. De voor deze streek typische ‘tuiles plattes’ -vrij platte dakpannen- die op het dak liggen zijn afkomstig van de kerk uit ons dorp. Zo is er materiaal gerecycled en met grondstoffen uit de direkte omgeving gebouwd. Overigens zijn de ecologisch gebouwde huizen zeer ruim, comfortabel ingericht en voorzien  van alle luxe. Al direct als je aankomt op Creuse Nature kan je kennismaken met deze heel speciale manier van bouwen: ook de receptie is van bois cordé gemaakt.

Het bezitten van het ECO-label was nog nooit zo belangrijk. Steeds meer gasten vragen om een duurzame bedrijfsvoering. Tijdens het kiezen van de vakatiebestemming en het maken van een reservering is de zorg om onze planeet een criterium geworden.

Buiten op de zonneweide op naturistencamping Creuse Nature

Ga je met kinderen op vakantie?
Denk dan eens aan Creuse Nature, in een mooi en rustig gedeelte midden in Frankrijk. Op slechts 800 kilometer van Nederland is de camping makkelijk in een dag te bereiken. Als je bent aangekomen, vind je 19 hectare natuur. Dat wordt genieten van gezonde lucht, je koesteren in de zon en heerlijk tot rust komen. Het terrein is overzichtelijk en vrijwel vlak. Kinderen vinden er gemakkelijk hun weg en kunnen in alle vrijheid en veiligheid spelen en bijvoorbeeld hutten bouwen in het bos. 

Meteen vanaf 1 april kan je lekker zwemmen in het verwarmde binnenbad en naar de sauna. Het water is 28°C en perfect om je spieren te ontspannen. En wat ook zo leuk is aan camping Creuse Nature? Je kunt er zelf je ideale vakantieplek uitzoeken. Wil je kamperen in de zon of juist op een schaduwplek? Rustig aan het meertje en in het bos of dicht bij de zwembaden en het sanitair? Het is allemaal mogelijk.

Wil je iets huren dan is de keus groot en er is voor elke portemonnee iets mogelijk! Van (sta)caravans tot glamping safaritenten. Alle huuraccommodaties zijn natuurlijk compleet ingericht. Je hoeft alleen wat bad- en bedlinnen mee te brengen. Ook beschikt Creuse Nature over fijne luxe ecologisch gebouwde vakantiehuizen die het gehele jaar te huur zijn.

De camping is de ideale plek om mee te doen aan activiteiten waar je thuis niet (of te weinig) aan toekomt. Er is voor jong en oud een breed aanbod aan culturele en sportieve ontspanning zoals yoga, aquagym, massages, boogschieten, circuslessen, beeldhouwen, tekenen en nog veel meer. Natuurlijk is er een jeu de boulesbaan, een volleybalveld en een voetbalveld en in de zomer zijn er voor de kinderen spannende bosspelen. De themaweken, de muziekweek en de wandelweek bijvoorbeeld, zijn elk jaar een groot succes.

Op een kwartier tot een half uur rijden vind je een bomenklimpark met een superspannend parcours over een groot meer, een wolvenpark en een gigantisch doolhof. Je gaat je echt niet vervelen!

Vanaf de camping kan je urenlang wandelen over prachtige paden met mooie uitzichten. Het landschap is heuvelachtig maar niet té zodat wandelen in deze omgeving voor iedereen mogelijk is. Ook aan fietsers heeft de Creuse veel te bieden. Met of zonder trapondersteuning kan je tochten maken van 10 tot 60 km over zeer rustige wegen. 

Het voordeel van deze streek is dat het niet druk is. Het is een dunbevolkt, echt landelijk typisch Frans gebied, dat langzaam maar zeker ontdekt wordt door vakantiegangers. De voorspelling is dat de Creuse booming wordt, de komende jaren. Steeds meer mensen willen immers niet meer ver of met het vliegtuig met vakantie. En een vakantie dichtbij, maar wel lekker warm, met zon en vooral rustig en in een groen gebied is populairder dan ooit. De Creuse biedt dit alles. Ruimte, rust en het weldadige gevoel dat de tijd stil is blijven staan.

Deze content is gesponsord