fbpx
Alle blootlocaties in NederlandNaaktstranden in Nederland

naaktstranden in nederland

Naaktstranden zijn er volop in Nederland. Aan de kust, op de wadden en bij de vele meren in het binnenland zijn talloze strandjes voor naaktrecreatie. Wie zorgt er dat alles goed geregeld is op het naaktstrand in Nederland? NFN Open & Bloot is de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland.

Alle Naaktstranden in Nederland

Alles over naaktstranden in Nederland

Iedereen kent wel een naaktstrandje in de buurt. Of wandelt, al dan niet bij toeval, langs het naaktstrand van Bloemendaal, Bergen aan Zee of Zandvoort. Voor velen blijft het hier niet bij. Voor hen is het naaktstrand namelijk een eerste kennismaking met naturisme. Voor het eerst uit de kleren gaan op een naaktstrand is ook niet zo moeilijk. Iedereen is bloot, dus je valt pas op met je badkleding aan. Daarnaast is er vaak ruimte genoeg om afstand te houden tot je buren. En die buren zijn ook heel herkenbaar.

Naaktstranden worden door iedereen bezocht

Vrouwen en mannen van alle leeftijden, gezinnen met kinderen. Goede kans dat je buren of familieleden ook bezoekers van het naaktstrand zijn! Leg op het naaktstrand met je kleren je zorgen opzij. Beleef de natuur. Voel de wind en het zand. Luister naar de golven. Laat de zon je hele lichaam verwarmen. En neem af en toe een frisse duik. Een bezoek aan het naaktstrand is totale ontspanning. Prettige bijkomstigheid: bezoekers van een naaktstrand zijn zich goed bewust van omgeving en milieu. Je hebt geen last van elkaar en het strand is schoon.

Officiële en gedoogde naaktstranden

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie goed is geregeld in de wet. Deze wet is in 1986 mede op initiatief van NFN tot stand gekomen. Je mag bloot op de stranden die hiervoor zijn aangewezen (officiële naaktstranden) en stranden die hiervoor “geschikt” zijn (gedoogde naaktstranden). Waar een strand aan moet voldoen om geschikt te zijn voor naaktrecreatie, lees je onder Naaktrecreatie en de wet.

Vooral de gedoogstranden ontstaan en verdwijnen na verloop van tijd. Door gemeentelijke herinrichting of een nieuw bestemmingsplan kan een locatie opeens niet langer geschikt zijn. Strandbezoekers zoeken dan hun heil elders. Ze ontdekken het ideale, afgelegen naaktstrandje en zonnen er regelmatig. Het nieuwe gedoogstrand is dan geboren. Zie je zo’n nieuw strand ontstaan, dan horen we dat graag van je.

Alle stranden van Nederland in kaart

Ben je op zoek naar een naaktstrand bij jou in de buurt of wil je eens een ander strand bezoeken? Hier vind je alle bij ons bekende blootlocaties, en dus ook de naaktstranden in Nederland. Ken je er een die niet op onze site staat? Laat het ons weten! En we horen graag hoe je strandbezoek was: bij elk strand op onze site staat een beoordelingsformulier waarmee je je ervaring kunt doorgeven. Je kunt ons natuurlijk ook mailen op strand@nfn.nl.

Alle blootlocaties in NederlandNaaktstranden in Nederland