Prettig Bloot

Naaktrecreanten geven zich letterlijk bloot. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid. Toch ben je ook kwetsbaar. Daarom hecht NFN een groot belang aan veilig en respectvol recreëren. Met een groeiend aantal organisaties worden hierover eenduidige afspraken gemaakt onder de noemer ‘prettig bloot’. Er zijn twee varianten: het keurmerk en de accreditatie.

Keurmerk ‘Prettig Bloot’

Het keurmerk Prettig Bloot is een door NFN goedgekeurde indicatie voor terreinen waar je prettig bloot kunt recreëren. Voerders van het keurmerk hebben gastvrijheid en een respectvolle behandeling van bezoekers hoog in het vaandel staan en doen er alles aan om de veiligheid op terreinen te garanderen.

Prettig bloot recreëren in een veilige en respectvolle omgeving, daar staat NFN voor. De manier waarop we met elkaar omgaan gebaseerd op gemeenschappelijke normen en waarden worden al decennialang op Nederlandse naturistenterreinen gevolgd, maar worden via het keurmerk geformaliseerd.

Organisaties die het keurmerk van NFN ontvangen ondertekenen twee verklaringen, waaronder het Veiligheidsprotocol. Onderdeel hiervan is dat het verplicht is om (een vermoeden van) ongewenst gedrag te melden bij de Veiligheidscommissie. De Veiligheidscommissie bestaat uit vijf deskundige personen, die zich buigen over meldingen van ongewenst gedrag. Zij behandelen elke melding onafhankelijk, objectief en discreet. De Veiligheidscommissie is te bereiken via veiligheidscommissie@nfn.nl. Een beknopte vorm van het protocol is te vinden in de NFN-gedragscode. Het protocol en de gedragscode vind je hier.

Het keurmerk ‘Prettig Bloot’ wordt uitgereikt door NFN en wordt erkend door de Internationale Naturisten Federatie (INF). Terreinen die het ‘Keurmerk Prettig Bloot’ ontvangen, zijn te herkennen aan een vierkant gevelbord. Het keurmerk mogen ze tevens in digitale vorm op hun website tonen. Ook zie je op deze website welke terreinen het keurmerk dragen. Bij de omschrijving wordt het keurmerk dan vermeld (onder Services). Het Keurmerk ‘Prettig Bloot’ wordt telkens voor een periode van een jaar verstrekt.

Campings en terreinen met het keurmerk ‘Prettig Bloot’

Naturistenvereniging Amsterdamse Lichtbond (ALB)

Camping Groote Keijns

Camping Zeelandia

Chamavi Naturistenvereniging

D.N.S.V. Goed Af

De andere kant

De Krösenberg

De Vrije Vogels

Gravingen

Haagse Licht Bond

Hart van Brabant

Hertogstad

Lichtbond Gelre

Lichtbond Noord

NAQUA

Naturisten vereniging De Vrije Vogels

Naturisten Vereniging Hellevoetsluis

Naturisten zwemvereniging Delta Natuur

Naturistenvereniging Balderhaar

Naturistenvereniging Lotus

Naturistenvereniging Veluwe Rijn en IJsel

Naturistenvereniging Zonnelust

Naturistenvereniging Navah

Niks Um ’t Lief (NUL)

NON Aamsveen

NSV De Waterlelie Almere

NV Zuid / De Waterhoeven

Paluda

Zon en Leven terreinen

Zuidhollandse lichtbond

 

Accreditatie ‘Prettig Bloot’

Naast het keurmerk ‘Prettig Bloot’ dat wordt toegekend aan Nederlandse terreinen, heeft NFN ook een accreditatie voor buitenlandse terreinen. Ook wil NFN onderzoeken of dergelijke afspraken kunnen worden gemaakt met organisaties zonder terrein.

Aangezien het Nederlandse recht niet van toepassing is in het buitenland is het Veiligheidsprotocol geen onderdeel van deze accreditatie. De onderliggende afspraken die met de accreditatiepartners worden gemaakt, zijn bedoeld om prettig bloot recreëren in een veilige en respectvolle omgeving te garanderen. NFN hanteert een korte en heldere omschrijving van naturistische omgangsvormen als afspraakbasis voor de accreditatie. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop wordt omgegaan met pubers en met mensen die relatief onbekend zijn met naaktrecreatie. Maar ook het bieden van duidelijkheid over waar en wanneer ongekleed zijn gewenst is, en afspraken over sociale omgangsvormen.

Het Prettig bloot-gevelbord en het Prettig bloot-logo op de website van de accommodatie en op de website van NFN dragen bij aan de herkenbaarheid van de accommodatie als Prettig bloot-bestemming.

De accreditatie wordt steeds per kalenderjaar verleend en op jaarlijkse basis geëvalueerd. Opmerkingen of klachten over een Prettig bloot-accommodatie kunnen worden gemeld bij NFN. Bij klachten over een geaccrediteerde organisatie past NFN altijd hoor en wederhoor toe.

Campings en organisaties met de accreditatie ‘Prettig Bloot’